ANWB Fietsverlichtingsactie

Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch voert zo’n een derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting. En dat terwijl het voeren van goede verlichting de kans op een aanrijding met 20% verkleint. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet je hem wel áánzetten. Daarom komen we in actie met de tagactie ‘Zet je licht aan!’. Doe je ook mee?

Goed verlicht op pad
Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Maar wanneer ben je goed zichtbaar?

Verlichting
Een fiets heeft wit of geel licht aan de voorkant en rood licht aan de achterkant. De lampen zitten vast aan de fiets. Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam aan kleding of een tas vastzitten. Dus niet op het hoofd, armen of benen. Lampen zijn goed zichtbaar, de voorlamp schijnt recht voor je op de grond. Is dit niet in orde? Dan is de boete € 55,-

Reflectoren
Achterop de fiets zit een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord. De pedalen hebben aan de voor- en achterkant gele reflectoren. De banden of velgen hebben een witte of gele reflecterende band. Is dit niet in orde? Dan is de boete is € 35,-

Kom in actie!
Ook dit jaar kun jij meehelpen om mensen te stimuleren hun licht aan te zetten wanneer ze in het donker op de fiets stappen. Bestel hier je eigen gratis tagpakket en zorg dat de fietspaden bij jou in de buurt voorzien worden van de tag ‘Zet je licht aan!’ Op=Op

Deel je tag en win
Heb je je eigen tag geplaatst of spot je er eentje onderweg? Maak een foto en tag ‘m met #zetjelichtaan @anwb. Je maakt dan kans op een reis voor twee personen naar het Noorderlicht. Uit alle inzendingen trekken we eind november 2019 de winnaar.

Helaas hebben we slechts een beperkt aantal tags. Grijp je net naast één van de tags? Niet getreurd. Je kunt ze naast online ook in de winkel bij jou in de buurt ophalen. En zijn ze daar op? Tag dan virtueel een fietspad.

Hoe?
1. Maak een foto van een fietspad bij jou in de buurt
2. Upload de foto in Instastories en zoek de sticker ‘zet je licht aan’ op
3. Plaats de sticker op het fietspad en tag de foto met #zetjelichtaan #anwb

Laat je fiets gratis checken
Tussen oktober en december 2019 kun je bij 23 verschillende ANWB-winkels je fiets laten checken en wanneer nodig laten repareren. Bekijk via de kaart hieronder waar je de komende tijd terecht kunt voor de gratis check. En ziet alles er goed uit, dan maak je ook nog eens kans op een nieuwe fiets!