Beaujolais les in de Middelburgt

19 deelnemers wilden meer weten van de 8 soorten wijn, die Ronald ontkurkt had. 6 soorten uit de Beaujolais-streek, één uit Italië en één stel flessen mistery-wijn met zilverpapier erom. De Ruijter vertelde eerst iets over de Beaujolais Primeur en de streek waar die wijn vandaan komt. Daarna was het proeven geblazen. Sommigen wisten al erg veel van wijn en voor anderen was het een eerste ervaring. De bevindingen werden op papier gezet en na afloop werden de spelregels van een echte wedstrijd uit de doeken gedaan. De winnaar kreeg een kistje Beaujolais uit Ronald’s slijterij mee naar huis en de andere prijzen waren tegoedbonnen van het Toerkoop Reisburo Mareno. De winnende prijs was voor degene, die raadde wat er in de mistery flessen zat. Dat bleek een wijn uit de Languedoc te zijn. Dat het geen Beaujolais was, was al aan de kleur te zien. Verder waren de gissingen nogal uiteenlopend. Van Australië tot Chili. U hoort het al wijn wordt over de hele wereld gemaakt en hoeft niet per se uit Frankrijk te komen.
Er ging veel wetenswaardigs over de Beaujolais over tafel, maar er werd ook duidelijk gemaakt dat een dergelijke jonge wijn niet alleen uit Frankrijk komt, maar ook uit Italië. Novello heet het daar en ook uit landen als Zuid Afrika komt jonge wijn. Alleen in Zuid Afrika ligt het tijdstip van op de markt komen een half jaar eerder dan op het noordelijk halfrond. De jonge wijn is niet lang te bewaren, omdat het rijpingsproces nog niet voltooid is. Het is wel een wijn waaraan je de druiven nog proeft.
Poulier ‘t Haasje had voor hapjes gezorgd, zodat na afloop niet alleen de geest, maar ook het lichaam verrijkt was. “Leven als god in Frankrijk moet wel hier vandaan komen” stond er op de folder over de streek rond Beaujeu. Het was dan ook even een hemels avondje in de Middelburgt.
De slijter links op de foto en de organisator (rechts) kunnen op een geslaagde avond terugzien.