Bewoners letterlijk als professor

Mario Bosch kreeg van haar nauwelijks de gelegenheid zijn uitleg te geven aan de Raad van Advies van Pact op Zuid, die donderdag 8 juli ‘s avonds kwamen kijken naar het groen dat weggehaald was op de Ellemeethof.
Francis woont er 10 jaar en steekt niet onder stoelen of banken dat zij verslaafd is geweest aan verdovende middelen. Via de Bouwmanstichting woont zij nu al heel lang aan de Oldegaarde. Zij kent de omgeving op haar duimpje en heeft op haar balkon een nest met een ekster ondergebracht. Het lot van de ekster ging haar aan het hart. Zij vond het weghalen van het groen ook een ramp. Ze zou er heel graag speelgelenheid voor kinderen en jongeren voor terugzien.
Zij neemt het op voor de jeugd, die in de omgeving geen plek heeft om te spelen of een balletje te trappen. ‘Ik sta bekend als de boze buurvrouw!’, vroeg ze.

Willen jullie mijn woning zien?

De Duisters gaan er grif op in. Ze hadden inmiddels veel over Pendrecht gehoord en veel gezien, maar hoe is nu zo’n woning ingedeeld. Is hij klein of valt dat wel mee? Daarvoor moet je binnen gaan kijken.

De buren van Francis kijken ook uit het raam naar buiten. De bezoekers willen graag weten hoe lang ze hier wonen en hoe ze het wonen ervaren.

Een benedenbuurvrouw van Francis woont er 5 jaar. Zij komt oorspronkelijk uit Suriname en vindt het wonen goed, maar ergert zich er vreselijk aan dat de deuren regelmatig kapotgemaakt worden en de ruiten sneuvelen. Ook van de galerij is een van ruiten kapotgegaan.

Een bovenbuurvrouw komt uit de Antillen en lacht. “Ik heb geen problemen hoor met het wonen hier. Mooie omgeving, mooi huis en goede buren!”

Betere lessen van de Pendrecht Universiteit zijn er niet.

‘Doen jullie ook wat aan de problemen die de mensen noemen?’, vroegen de bezoekers. ‘Ja, wij proberen hen met elkaar in contact te brengen en onderlinge afspraken te laten maken over een aantal zaken. Daar helpen Opzoomeren en Mensen Maken de Stad enorm bij.
Verderop in de Dirkslandhof hangt een bord van Mensen Maken de Stad. ‘Kijk, dat is wat we bedoelen!’, die afspraken maken mensen met elkaar en het is pas goed al ze elkaar er ook op aanspreken. Dan ben je waar je wezen moet.