De eindelementen van de kindvriendelijke routes

De afgelopen weken zijn bij de eindpunten van de kindvriendelijke routes de eindelementen geplaatst.
De kindvriendelijke routes waren een onderdeel van de heldenmaand van Joke Spijkers in oktober 2009. Vanaf Plein 1953 lopen er 8 routes naar speelplekken in de wijk, iedere route heeft een eigen symbool in de vorm van een gekleurd dier. De bewegwijzeringselementen (die naar aanleiding van een prijsvraag de naam “blokkies” kregen) zijn de betonnen blokken die de routes aanduiden. Bij enkele drukke oversteekpunten zijn attentieverhogende maatregelen genomen in de vorm van rode hekken en draadfiguren. Wat nog ontbrak waren de eindelementen die aangeven dat de bestemming bereikt is, deze elementen zijn de afgelopen week neergezet.

Er zijn 8 routes vanaf Plein 1953 en de symbolen zijn waterdieren zoals een dolfijn, een zeepaardje, een krokodil, een zwaardwalvis en een zeester. De eindelementen hebben hetzelfde symbool als de routeaanduidingen op de blokkies. De meeste eindelementen bestaan uit draadfiguren (in dezelfde uitvoering als de rode poppen bij de oversteekplaatsen) en het aantal varieert van één tot drie. Als er meerdere elementen staan zijn ze meestal in iets verschillende kleuren uitgevoerd.

Dit zijn, in volgorde van de foto’s, de eindpunten van de routes, met tussen haakjes het aantal en de kleur van het/de eindelement(en):
• Tiengemetensingel bij Ooltgensplaatweg (2 x groen);
• Abbenbroekweg bij Ooltgensplaatweg (2 x grijs);
• Nieuw-Vossemeerweg bij Ellewoutsdijkstraat (1 x rood);
• Rilland Bathstraat bij Nieuw-Vossemeerweg (3 x groen);
• Kerkwervesingel bij basisschool Over de Slinge (2 x blauw);
• Sliedrechtstraat bij speeltuin Pendrecht 7 (1 x zwart);
• Stellendamstraat bij Stellenbos (5 x oranje/geel);
• Schuddebeursstraat tegenover Zijpe (zie verderop).

Bij het Stellenbos zijn de eindelementen heel anders, zowel in aantal als in uitvoering. Er staan er maar liefst vijf, in drie verschillende kleuren, en het zijn geen draadfiguren maar blokken. De vissen staan bij elkaar op het pleintje naast het Thuiszorg-gebouw en, toeval of niet, ze zwemmen in de richting van het naambord van het Stellenbos.
Bij het speelpleintje aan de de Schuddebeursstraat tegenover de Zijpe staat géén eindelement. Dat zou kunnen zijn omdat het nog geplaatst moest worden maar misschien beschouwt men de 22 zeesterren in de onderdoorgang van het Westerschouwenpad wel als het eindelement van deze route.

Alle routes beginnen op Plein 1953 maar er is ook steeds een route terug, deze wordt op de blokkies aangeduid met een blauwe walvis. Wie weet komt er midden op het Plein nog een reusachtige walvis die het eindpunt van de acht retourroutes markeert. Dan zijn de kindvriendelijke routes pas echt helemaal klaar.