De Geluksmuur

In de Zierikzeebuurt in Pendrecht ligt een kleine autovrije winkelstraat genaamd Zijpe. In 2013 werden de panden daar door Woonstad Rotterdam opgeknapt en is ook het kunstproject ‘De Geluksmuur’ gerealiseerd.

Het werk is van kunstenares Eveline van Rooy die enige tijd haar atelier aan de Slinge had. Zij werd gevraagd een soort ‘klaagmuur’ te ontwerpen, maar bedacht juist een geluksmonument waar je – zoals aan de brug in Parijs – slotjes kunt hangen als blijk van geluk en hoop.

Tegen de zijgevel van het noordelijke Zijpe-blok is aan de kant van de Schuddebeursstraat een naar voren springend muurtje gemetseld met zowel oude gebruikte stenen van de gesloopte eerste woningen van Pendrecht en stenen waarmee het nieuwe Pendrecht is opgebouwd. In tegenstelling tot de muur van de gevel heeft het kunstwerk een wat gevarieerder patroon met o.a. enkele stenen verticaal. Aan beide zijden vanhet muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan hangen. Bovenop de muur is een plantenbak en vóór de muur zijn straatkeien gelegd.

Op ooghoogte is ook de eerste steen van Pendrecht ingemetseld op initiatief van de ‘dagburgemeester’ van Pendrecht, Mario Bosch. Die steen werd in 1954 gelegd door de eerste bewoner van de wijk, Meijer Frenkel, aan de Oldegaarde. Het muurtje met de steen is op 10 juli 2014 onthuld met het ophangen van de eerste slotjes.