De presentatie van Mario Bosch

De presentatie is te bekijken via deze link.

Hierna volgt de tekst van Mario Bosch op woensdagavond 15 januari in de Open Hofkerk.

TERUGBLIK 2013

JANUARI
• Het jaar 2013 begint nat met als gevolg dat op sommige plekken straten en paden blank komen te staan. Pendrecht en het water zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als we geen dijken en gemalen hadden dan zou Pendrecht niet eens kunnen bestaan want de wijk ligt onder zeeniveau, iets waar buitenlandse gasten altijd verbaasd over zijn.
• Het Pendrecht Theater als speellocatie bestaat niet meer, vanwege de komende verbouwing van de Aldi moest het theater worden ontruimd. Hier zijn o.a. de Pendrecht Monologen, de Pendrecht Dialogen en de Radio Pendrecht Soap opgevoerd. Bijna 6 jaar konden Cees Bavius en Pieta Bot van BAF Art de ruimte gebruiken. De verbouwde Aldi ging eind februari open, op de plek waar vroeger toneel werd gespeeld staan nu de kassa’s.
• Als gevolg van bezuinigingen zijn de hondenuitlaatplaatsen opgeheven, dit waren naast de losloopzones de enige plekken waar de poepscooter kwam. Nu geldt overal een opruimplicht, later in het jaar is de regel ingesteld dat hondenbezitters altijd iets bij zich moeten hebben dat aantoonbaar geschikt is om hondenpoep op te ruimen.
• Koning Winter slaat plotseling toe, Pendrecht ligt onder een witte deken van sneeuw. Het speelpleintje bij de Herkingenstraat, waar het in de zomer druk is met kinderen, ligt er verlaten bij. Maar ruim een week later is de sneeuw alweer verdwenen.
• Eind 2012 hebben enkele bewoners een betonnen bank gemozaïekt met als thema 60 jaar Pendrecht, daarmee is deze zogenaamde sociale sofa niet alleen een zitbank maar ook een monument. De bank kreeg zijn plek op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel, Alaattin Erdal van de deelgemeente Charlois onthulde de bank op 31 januari.

FEBRUARI
• Tien jaar geleden is Sedar Soares neergeschoten bij metrostation Slinge. Deze gebeurtenis haalde in heel Nederland de krant en was uiteindelijk de aanleiding tot het ontstaan van Vitaal Pendrecht. Precies één jaar na de fatale schietpartij is ter herinnering aan Sedar deze plaquette aangebracht op de zijwand van de parkeergarage. Het was de uitdrukkelijke wens van de familie om geen publieke aandacht te besteden aan het feit dat het 10 jaar geleden is gebeurd.
• Vanuit Pendrecht vertrok een bus met deelnemers aan een herdenkingstocht voor de watersnoodramp die 60 jaar geleden het zuidwesten van Nederland trof. De bus reed via een interessante route naar Neeltje Jans, niet de speeltuin maar het voormalige werkeiland dat is gebruikt voor de bouw van de Oosterscheldekering. Na het bekijken van de tentoonstelling volgde een bezoek aan de stormvloedkering.
• Een politieke partij bedacht een ludieke actie op de Meeuwenplaat ter gelegenheid van Warme Truiendag. De 22 silhouetten werden aangekleed en op een spandoek dat rondom de silhouetten is gehangen staat de oproep om de kachel een graadje lager te zetten. Annemarie Teunissen, de maakster van de Silhouetten, had geen enkel bezwaar tegen de actie en na afloop is alles weer netjes weggehaald.
• Na bijna 10 jaar verlaat Eveline van Rooy de wijk en gaat terug naar Spijkenisse. Samen met haar man Frans en twee kinderen kwam zij in de zomer van 2003 naar Pendrecht, zij waren de eerste kopers van een woonwerkwoning aan de Slinge en Eveline begon daar haar galerie. Maar ondanks alle inspanningen lukte het maar moeizaam om in Pendrecht bekendheid te krijgen, een andere tegenslag was het overlijden van Frans in 2012 na een lang en zwaar ziekbed.
• Van de 26 Rotterdamse moorden in 2013 was er helaas één in Pendrecht: in de Sint-Annalandstraat werd in een appartement vlakbij de Tholenstraat een dode man gevonden die met bruut geweld om het leven was gebracht. Omdat het bewuste huis schuin tegenover mij was en de voorjaarsvakantie net was begonnen had ik de twijfelachtige eer om het politieonderzoek van dichtbij te kunnen volgen. Het misdrijf is overigens wel opgelost: het slachtoffer is vermoord om de uitkering van een overlijdensverzekering te kunnen opstrijken.

MAART
• De Wijkbus Charlois is gered. De deelgemeente wilde op korte termijn de subsidie stopzetten omdat zij de wijkbus beschouwde als onnodig en dus overbodig maar het kordate optreden van het bestuur onder leiding van voorzitter Cees Dorsman heeft dit tegen kunnen houden. Daarmee is het voortbestaan verzekerd van een laagdrempelige vervoersvoorziening waar vooral ouderen en mindervaliden gebruik van maken. U heeft de busjes vast wel eens zien rijden.
• In het kader van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet was er op het terrein van speeltuin Neeltje Jans een activiteit die bestond uit het schoonmaken van de speeltoestellen en het opruimen van de bladeren. Na afloop zag het terrein er oogverblindend netjes uit en alle kinderen die hadden meegedaan kregen een oorkonde.
• Na het einde van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig stonden de in totaal 20 vlaggenmasten langs de Slinge er nutteloos bij. Vier van deze masten staan vlakbij het nieuwe Woonstadkantoor en de corporatie hing daar haar eigen banieren in, een week later gevolgd door de vier masten ter hoogte van de Melissantstraat. In april werden de overige 12 masten voorzien van banieren van de winkeliersvereniging, in de kleuren van Pendrecht is Goed Bezig. De vlaggen van Woonstad Rotterdam waren enkele weken geleden nogal beschadigd door de storm en daarom weggehaald, eergisteren zijn er nieuwe opgehangen.
• De Sint Bavokerk is één van de 90 bouwwerken die door minister Bussemaker van Cultuur is aangewezen als mogelijk toekomstig rijksmonument. De voorgedragen bouwwerken staan door het hele land en zijn uit de periode 1959-1965, de tijd van de wederopbouw. In Rotterdam zijn zes gebouwen voorgedragen en één daarvan staat dus in Pendrecht. De rechtlijnige Sint Bavokerk oogt na meer dan 50 jaar nog steeds modern en heeft een bijzondere constructie: het dak hangt aan de zeven betonnen spanten.
• Jaarlijks is de landelijke open dag van Zorg en Welzijn waarbij zorginstellingen de deuren open zetten. Eén van de deelnemers was de Passage waar men ook de onlangs geopende Pameijer Print kon bekijken, ‘s morgens was het nog erg rustig maar in de middag werd het drukker. Ook Magnolia, een voorziening voor begeleid wonen in de Bruinissestraat, kon worden bezocht.

APRIL
• Het jaarlijkse bewonersfeest van Woonstad Rotterdam was in het gloednieuwe regiokantoor aan de Ooltgensplaathof. Het pand is duurzaam gebouwd en in het gebruik heel energiezuinig: zonnepanelen leveren stroom en regenwater wordt opgevangen voor het doorspoelen van de toiletten. Als er in een ruimte een tijdje geen beweging meer is schakelt een sensor de verlichting automatisch uit.
• Bijgestaan door Richard Feenstra van Woonstad Rotterdam heeft wethouder Hamit Karakus de officiële eerste paal geslagen voor De Borders fase 1B, voorafgaand was er een ontbijt in één van de nabijgelegen woningen die nu modelwoning is. Dit was de eerste bouwactiviteit in Pendrecht sinds het begin van de economische crisis, inmiddels zijn alle huizen bewoond.
• Het voorjaar is altijd een mooi jaargetijde en in Pendrecht, een wijk met in verhouding veel groen, kun je mooie plaatjes schieten. Aan de Ossenisseweg ter hoogte van de Rilland Bathstraat maakte ik deze foto met bomen in drie verschillende kleuren. Deze opname laat ook zien dat dingen snel kunnen veranderen want niets wat op deze foto te zien is bestaat nog.
• In aanloop naar de troonswisseling was er bij de Beatrixschool een Koningsmarkt waarvan de opbrengst bestemd was voor de aanschaf van leesboeken. Mijn collega-burgemeester Harry Kock heeft de Koningsmarkt geopend en daarbij het nieuwe logo van de school onthuld. Ik sloot als dagburgemeester én als oud-leerling van de Beatrixschool de Koningsmarkt af en kon daarbij bekend maken dat de markt 755 euro had opgebracht.
• De Klantenraad van Woonstad Rotterdam is op bezoek in Pendrecht. Na een presentatie over Vitaal Pendrecht en een lunch in het Pendrecht Museum is er een rondgang door de wijk, waarbij ik in mijn hoedanigheid als dagburgemeester als één van de gidsen fungeerde. Hier staat de groep op het pad tussen de Bruinissestraat en de Schuddebeursstraat.

MEI
• Het Dierengezondheidscentrum aan de Slinge moest als gevolg van een trieste gebeurtenis eind maart plotseling de deuren sluiten. Enkele medewerkers wilden een nieuwe start maken en dat gebeurde dan ook: de nieuwe Dierenkliniek Pendrecht kwam in de bedrijfsruimte aan de achterkant van de Tiengemetenflat en werd met een open dag geopend.
• Pendrecht zoekt de zon op is een jaarlijks terugkerend evenement met dit jaar een muziekprogramma, gratis gezonde appelsap, pennen graveren, bloemstukjes maken, bloempotten beschilderen en kleurplaten kleuren. De optredens werden verzorgd door onder andere de politieharmonie Hermandad en het shantykoor Barend Fox. Jammer genoeg deed het evenement zijn naam geen eer aan want de zon liet zich die dag nauwelijks zien.
• De Open Hofkerk bestaat 50 jaar en dat werd een weekend lang op gepaste wijze gevierd. Muziek in de Open Hofkerk is niet ongewoon maar dat de Amazing Stroopwafels er zaterdag optraden was wel bijzonder. Op zondag was er een speciale kerkdienst, na afloop kregen alle bezoekers een glossy met verhalen van mensen die vertellen wat hun band met het kerkgebouw is.
• Opeens zat er een breiwerk om één van de poten van de brievenbus bij de Kortgeneflat. Wildbreien of knit graffiti lijkt op graffiti met verf maar het is niet strafbaar omdat er niets wordt beschadigd. Nog dezelfde dag nadat ik de foto in mijn weblog had gezet reageerde een bewoonster uit de Stavenissestraat: het was haar 13-jarige dochter die het breiwerk had gemaakt, het zit er overigens nog steeds.
• Achter het Biezelingeplein wordt langs het fietspad naar de Groene Kruisweg een extra waterbuffer aangelegd, deze foto is gemaakt voordat de oevers met gras zijn ingezaaid. En er is ondertussen nog meer veranderd: rondom de waterpartij zijn 22 bomen aangeplant en de flat links op de foto staat er niet meer.

JUNI
• Zeven jaar lang werd Plein 1953 tijdens de zomermaanden opgefleurd met hangende geranium-schalen maar dat is voorbij: de fleurige plantenschalen die toch wat kleur aan het verder zo kale Plein gaven zijn wegbezuinigd.. Eerder moesten ook al de geraniumzuilen het veld ruimen en wat ik in 2012 al vreesde is nu gebeurd. Om de terugkeer van de hangende schalen onmogelijk te maken werden in rap tempo de stangen aan de lantaarnpalen weggehaald.
• Regelmatig kom ik grappige of opvallende dingen tegen in de wijk. Op een hek bij de eengezins-woningen aan de Dreischorstraat is een A4-tje geplakt met de volgende tekst. Wat leuk dat u een hond heeft maar… laat hem/haar zijn/haar behoefte niet hier doen. Dit is geen uitlaatgebied. Hier spelen kinderen en de tuinman werkt hier. Het is niet ver van de plek waar in februari bij een hondendrol een houten bordje met de tekst BEDANKT! in een grasperk stond.
• Op de plek waar Valckensteyn heeft gestaan is een houtsnipperpad aangelegd. Voorlopig komt er geen bebouwing op deze locatie en het is de vraag of dat ooit nog zal gebeuren. Nu kun je er een rondje lopen en nog eens terugdenken aan het bekende bejaardentehuis. Wie kon ooit vermoeden dat Valckensteyn, destijds de trots van Pendrecht, al na 40 jaar weer zou worden afgebroken?
• Enkele jaren geleden heb ik tijdens mijn presentatie een beschilderde keetwagen laten zien maar nu zag ik aan de Ossenisseweg deze beschilderde afvalcontainer. Via internet heb ik ontdekt dat het bedrijf Monkidoe zo’n 120 containers heeft beschilderd met portretten van mensen op straat, dat was in opdracht van de deelgemeente Centrum dus deze container is wel verdwaald. U kunt de container nog steeds bekijken, hij staat ter hoogte van de Hontenissestraat.
• Straatafsluitingen zijn in Rotterdam heel gewoon en ook in Pendrecht ging menige straat volledig op de schop. Eén van die straten is de Abbenbroekweg en dat was hard nodig, de straat was erg verzakt en zeker als fietser was het geen pretje om hier te rijden.

PAUZE
We zijn nu halverwege de terugblik op 2013 en daarom is er nu een pauze.

JULI
• Na een jaar uitstel is begonnen met het vervangen van de duiker in de Krabbendijkestraat. De straat is ter hoogte van de singel gedurende een maand volledig afgesloten waardoor ook bus 67 moet omrijden, alleen voetgangers kunnen er via een noodbruggetje langs. De werkzaamheden worden met opzet in de zomervakantie uitgevoerd zodat de nabijgelegen scholen er geen hinder van ondervinden.
• Op de slooplocatie aan weerszijden van de Stavenissestraat stonden opeens allerlei wilde bloemen in verschillende kleuren. Velen dachten dat de bloemenpracht spontaan was ontstaan maar dat bleek niet het geval te zijn, Woonstad Rotterdam heeft het speciaal laten zaaien. Momenteel wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor de bouw van De Perken, de verkoop van de woningen is al begonnen.
• Ieder jaar is er tijdens de Ramadan een iftarmaaltijd in en bij het Turks Huis. Omdat de Ramadan afhankelijk is van de maanstand is het steeds ongeveer 10 dagen eerder, in 2013 was de Pendrechtse iftarmaaltijd op één van de langste dagen van het kalenderjaar. In de zomer is de Ramadan dan ook erg zwaar want de zon gaat dan pas rond 10 uur onder.
• Esther Schouten heeft afscheid genomen van Pendrecht. Esther heeft 23 jaar bij Aafje (en voorgangers) gewerkt en in Pendrecht is zij vooral bekend geworden met het project Buren voor Buren. Daardoor had ze veel contact met wijkbewoners en zij werkte ook samen met toenmalig activiteitenbegeleidster Elly Kamperman. In januari 2012 stapte Esther over naar PIT010 maar nu gaat ze elders in Rotterdam werken, haar collega’s hadden in het geheim dit afscheid in restaurant Zuiderkroon georganiseerd.
• Als een lopend vuurtje ging het nieuws door de wijk: de kippenboer is er mee gestopt! Iedere Pendrechtenaar weet dat die “kippenboer” Eimert Hazenbroek is die samen met zijn vrouw Yvonne al meer dan 25 jaar poelier ‘t Haasje op Plein 1953 runt. Poelier ‘t Haasje was meer dan alleen een plek waar je gevogelte en wild kon kopen, het kleine winkeltje was ook een soort buurthuis waar nieuwtjes werden uitgewisseld. Het ging al langere tijd niet meer zo goed met de winkel en daarom hebben Eimert en Yvonne met pijn in het hart moeten besluiten om te stoppen.

AUGUSTUS
• In de zomervakantie is het schoolplein en het ingangsportaal van de Beatrixschool opgeknapt. Het schoolplein is opgehoogd en opnieuw betegeld terwijl rondom het ingangsportaal nieuwe gevelplaten werden aangebracht. Jammer is dat daarbij de opvallende reliëfstenen zijn verdwenen want die waren toch karakteristiek. Toen ik via de school navroeg waar de reliëfs waren gebleven kon niemand mij daar antwoord op geven.
• Ieder jaar is in de laatste week van de zomervakantie de Beachweek op Plein 1953. Hoewel het niet al te warm is komen er toch veel kinderen op af. Op het Plein staan verschillende attracties en vooral de aqua ballonnen waarin je over het water kunt lopen zijn in trek, dat gebeurt in de vijver bij de Meeuwenplaat.
• Als afsluiting van het Suikerfeest was er een etentje op Plein 1953. Het was in heel korte tijd georganiseerd en de ingrediënten zijn geleverd door Pendrechtse winkeliers. Om het wat meer aanzien te geven waren de beide Pendrechtse burgemeesters (Harry en ik) en deelraadsvoorzitter Ed Goverde uitgenodigd.
• Op één van de hekken rondom de sloopflats in de Yersekestraat zitten een vijftal oranje bordjes met de volgende teksten: Wil jij lopend naar het centrum? – Shops en terrassen om de hoek? – Wil je een groene omgeving? – Zit je graag buiten? – Dichtbij de snelweg? Een vreemde plek om dit soort wervende teksten op te hangen, de bedoeling ervan is mij nooit duidelijk geworden.
• De Biljartclub Zuiderkroon bestaat 5 jaar, de speellocatie van de club is het gelijknamige restaurant. De foto is genomen op de eerste speeldag na de zomerstop als de twee eerste spelers klaar staan voor de stoot die bepaalt wie de partij mag beginnen. Iedere zaterdagmiddag rollen de ballen over het groene laken en genietend van een cappuccino ben ik een vaste toeschouwer.

SEPTEMBER
• Pendrecht Fietst zich Fit stond dit jaar in het teken van 60 jaar Pendrecht. Er was een fietstocht uitgezet met een lengte van, u raadt het al, 60 kilometer en het startpunt was natuurlijk bij de social sofa waarop aan de voorkant 60 jaar Pendrecht staat.
• Tijdens één van mijn wijkrondes liep ik in de Herkingenstraat en ik hoorde in de verte opeens het geluid van paardenhoeven, iets wat je in Pendrecht niet vaak hoort. Ik haastte mij naar de Kerkwervesingel en ik was nog net op tijd om dit door 2 pk voortbewogen witte koetsje op de digitale plaat vast te leggen. In het opvallende voertuig zat een bruidspaar.
• De blauwe walvis, die behalve in de winter iedere minuut water spuit, markeert het einde van de kindvriendelijke routes op Plein 1953. Het kletteren van de dikke waterstraal was zelfs op enige afstand te horen. Er is nu een kapje over de uitstroomopening gezet waardoor de walvis vier waterstralen spuit in plaats van één. Behalve dat het minder geluid maakt is het nog een leuk gezicht ook.
• Vanwege de economische crisis heeft de ontwikkeling van de Tuin op het Zuiden even stil gelegen maar in het najaar van 2013 is er weer activiteit. In de Rilland Bathstraat begint de sloop van de achterste Groosmanflat en net als enkele jaren eerder in de Kruiningenstraat begonnen de slopers ergens middenin. In de maanden daarna gaat ook de andere flat in de straat tegen de vlakte, gevolgd door de twee flats in de Yersekestraat.
• Een ander gevolg van de economische situatie is dat voor de zeven nog niet gerenoveerde complexen van Woonstad Rotterdam de plannen zijn bijgesteld, in de meeste gevallen betekent dit dat de renovatie of sloop is uitgesteld. Zo zouden deze eengezinswoningen in het zuiden van de Tiengemetenbuurt tussen 2014 en 2016 gerenoveerd worden maar dat zal op zijn vroegst in 2019 gaan gebeuren.

OKTOBER
• Het oostelijke deel van de Sliedrechtstraat wordt opnieuw ingericht en als voorbereiding worden tussen de Middelharnisstraat en de Melissantstraat de bomen gekapt. Omdat alles erg verzakt is moeten ook de tuinen achter de woningen van de Papendrechtstraat er aan geloven, een maand later was al het groen links op de foto ook weg. Dit deel van de Sliedrechtstraat is op dit moment één grote zandvlakte.
• Net als de lente is ook de herfst een jaargetijde waarin je mooie foto’s kunt maken. Deze opname maakte ik vanaf het voetpad tussen Plein 1953 en de Sliedrechtstraat, kijkend in de richting van de Tiengemetenhof.
• De laatste tijd hebben we al heel wat winkels zien komen die het maar kort hebben uitgehouden maar Astrid’s Home Decor is daarop een uitzondering, de door Astrid van Vessum en haar man Edwin gerunde zaak bestaat 5 jaar. Astrid’s Home Decor heeft ook buiten Pendrecht bekendheid gekregen wat mede het gevolg is van de vele reclame die Astrid voor haar winkel maakt, regelmatig heeft zij bijzondere acties.
• Vier nieuwe ondernemingen hebben dit najaar de deuren geopend: de Health and Day Spa en het Tandheelkundig Centrum Pendrecht op de Zijpe, de Computer Express aan de Slinge en Jeffrey’s Fastfood in de Krabbendijkestraat.
• In de portieken van de gerenoveerde flat aan het einde van de Ooltgensplaatweg zijn kunstramen aangebracht en de onthulling daarvan door wethouder Antoinette Laan stond in het teken van onstuimig weer. Omdat een tent op locatie vanwege de storm onmogelijk was werd het officiële gedeelte gehouden in het regiokantoor van Woonstad Rotterdam. Daarna wandelde iedereen naar de Ooltgensplaatweg en kort nadat de portiekverlichting was ingeschakeld begon het te stortregenen waarna men een goed heenkomen zocht in de portieken.

NOVEMBER
• Het leek wel diefstal met voorbedachte rade: de twee beeldjes bij de Zijpe zouden uit Pendrecht verdwijnen om op een prominente plek in het centrum van Rotterdam de wederopbouw van de binnenstad te symboliseren. Het nieuws veroorzaakte zo veel woede en verontwaardigde reacties vanuit de wijk dat de deelgemeente uiteindelijk besloot om er van af te zien, een geplande protestactie was niet meer nodig.
• Als opvolger van de eind 2011 wegbezuinigde Kindercampus presenteerde Vitaal Pendrecht in 2012 een plan voor het opzetten van een programma voor naschoolse educatieve lessen en activiteiten, dat resulteerde in een project dat de naam Kinderfaculteit heeft gekregen. Op de foto één van de voorbereidende bijeenkomsten waarbij de kinderen konden aangeven in welke vakken ze graag les zouden krijgen. De Kinderfaculteit is vandaag officieel van start gegaan.
• Buurt Bestuurt maakt een nieuwe start in het zuidoosten van Pendrecht. De opzet van Buurt Bestuurt is dat bewoners in samenwerking met professionals de problemen in de buurt in kaart brengen en aanpakken. Al eerder was Buurt Bestuurt actief in de Tiengemetenbuurt maar door een groter gebied te nemen hoopt men beter te kunnen werken.
• Het weer is altijd een dankbaar onderwerp voor foto’s en soms moet je gewoon een beetje geluk hebben. Toen ik op een zonnige dag in november langs de Tiengemetensingel liep begon het opeens te regenen en verscheen deze regenboog. De bui duurde maar even en de regenboog was ook binnen twee minuten weer verdwenen.
• De al lang geleden aangekondigde opknapbeurt van de panden langs de Zijpe is begonnen. In korte tijd stonden er steigers omheen en de twee witte beeldjes, waarvan toen nog sprake was dat ze zouden verdwijnen, zijn ter bescherming van een bekisting voorzien. De belangrijkste werkzaamheden waren het schoonmaken van de bakstenen gevels en het plaatsen van een dakkapel aan de kant van de winkels.

DECEMBER
• De politie organiseert in samenwerking met o.a. de gemeente Rotterdam, brandweer en ambulancediensten een roadshow (= een soort promotietour) over Veiliger Wonen die begin december een dag in Pendrecht te zien was. In een tijdelijke tent langs de Slinge waren tal van activiteiten en workshops rond het thema veilig wonen.
• Het tienjarig bestaan van Vitaal Pendrecht kon om financiële redenen niet uitbundig gevierd worden, de activiteiten concentreerden zich in het leegstaande winkelpand naast Albert Heijn. Men kon er kerststukjes maken, er was soep en oliebollen, Henk Oosthoek graveerde pennen en later in de middag trad Armando Monsanto op. De kerstband Excelsior maakte een rondje over het Plein en dat deden ook een kerstman en kerstvrouw waarmee men op de foto kon.
• Nog een jubileum, al is dat niet met feestvertoon gevierd: ik ben 10 jaar dagburgemeester van Pendrecht. Op 19 december 2003 heeft Ivo Opstelten mij de ambtsketen omgehangen en hoewel het een symbolische functie is neem ik mijn ambt heel serieus. Hoogtepunten waren onder andere het ontvangen van een zilveren Karel de Stoutespeld, de officiële oplevering van het eerste stukje Ovezandepad en mijn heldenmaand tijdens de campagne Pendrecht is Goed Bezig.
• De Plus supermarkt op Plein 1953 heeft op 24 december de deuren gesloten. Meteen na kerst begon de ontmanteling die in enkele dagen kon worden afgerond, daarna begon de inrichting van de nieuwe supermarkt Dirk. De aangrenzende kapsalon City Trend moest ook weg omdat de ruimte bij de supermarkt wordt getrokken, eveneens op 24 december hebben Hilde en Gemma hun laatste klanten geknipt. Dirk wordt aanstaande zondag feestelijk geopend.
• Kerst in Pendrecht betekent o.a. een concert van het Oeral Kozakkenkoor en het muziekensemble Uzory in een overvolle Open Hofkerk als afsluiting van het Ruslandjaar in Pendrecht, een sfeervol kerstconcert in de Sint Bavokerk en de kerstband Excelsior op Plein 1953 als onderdeel van de viering van 10 jaar Vitaal Pendrecht. De sfeerverlichting aan de winkels en de verlichte kerstboom op de Meeuwenplaat zijn eveneens vaste onderdelen van de decembermaand. En vergeet ook niet de vele versieringen die bewoners aan hun huizen hebben aangebracht.

OVERLEDEN IN 2013
Ook in 2013 zijn ons mensen ontvallen die iets voor de wijk hebben betekend, recent of wat langer geleden. Zoals gebruikelijk noem ik de namen in de neutrale alfabetische volgorde.
• Frances Britt, zij woonde in één van de flats langs de Ellemeethof en was erg betrokken bij haar woonomgeving. Wat ze graag deed was kinderen schminken, bij menig kinderfeestje was ze aanwezig met haar schminkdoos.
• Ama Dorsman, bewoonster in de Zuiderkroon, de vrouw van Cees. Ama was erg actief bij het Opzoomeren en de vele activiteiten in de Zuiderkroon.
• Anita Koers, de eigenaresse van het Dierengezondheidscentrum aan de Slinge. Haar keuze om zelf uit het leven te stappen was vooral voor haar collega’s een grote schok en leidde tot de sluiting van het Dierengezondheidscentrum.
• Gijs van Krimpen, speelde in 2004 de rol van meneer Gilbert in het theaterstuk Pendrecht van het Rotterdamse Wijktheater. Zijn vrouw Bep heeft met meerdere producties in het Pendrecht Theater meegedaan.
• Wim van der Nat, oud-deelraadslid van de deelgemeente Charlois. Hij was van april 1991 tot maart 2002 lid van de deelraad voor de Partij van de Arbeid en woonde jarenlang in de Sliedrechtstraat.
• Hans Peper, oud-dominee van de Christus Triomfatorkerk. Hij was predikant van de gereformeerde kerk in de Krabbendijkestraat van 1966 tot 1971.
• Ruud Pesik, koster van de Sint Bavokerk en speelde samen met zijn vrouw Elly vele malen de Pendrecht Monoloog “Bestemming Nederland”, hun verhaal hoe ze vanuit Indonesië in Nederland kwamen heeft menige toeschouwer tot tranen geroerd.
Frances, Ama, Anita, Gijs, Wim, Hans en Ruud. Laten wij hen met een kort moment van stilte gedenken.

JUBILEA IN 2014
Dit jaar zijn er enkele jubilea:
• Op 3 augustus aanstaande is het 10 jaar geleden dat restaurant Zuiderkroon de deuren opende. Na een wat moeizame start draait het restaurant onder leiding van Albert Wesdorp nu goed en biedt tevens al meer dan 5 jaar onderdak aan de biljartclub Zuiderkroon. En ik spreek uit ervaring… de cappuccino smaakt er heerlijk!
• Op 26 april aanstaande is het 25 jaar geleden dat Slingedael officieel is geopend. Oorspronkelijk was het een verpleeghuis voor psycho-geriatrische bewoners, na een grondige renovatie is het huis in 2012 heropend als Korsakovcentrum Slingedael.
• Op 19 mei is het 20 jaar geleden dat de vereniging Turks Huis Pendrecht is opgericht. De vereniging begon in de Herkingenstraat en ging later naar het voormalige OWG-kantoor in de Oosterlandstraat. Sinds 2011 zit men in het huidige onderkomen aan de Sommelsdijkstraat.
• Op 28 mei is het 20 jaar geleden dat in Rotterdam de allereerste Opzoomerdag was, in Pendrecht deden maar liefst 40 straten mee waarbij toenmalig opbouwwerker Ben van Zanten als Opzoomerregisseur fungeerde. Kent u nog het eerste logo van Opzoomeren, die gele ster met de naam Oppie? Op de balkonhekken van de flats achterin de Stavenissestraat zitten er nog een paar.

AFSLUITING
Ik wens u allen een heel voorspoedig en inspirerend 2014 toe!