Drukke snuffelmarkt op Plein 1953

1 november, de eerste dag van de maand waarin vaak al sneeuw valt. Maar niet die zaterdag 1 november 2014. Het leek wel zomer en …. er was Snuffelmarkt op Plein 1953. Wat meer kramen, maar vooral veel volk.
Zaterdag 1 november was er een grote en drukbezochte snuffelmarkt op Plein 1953. Wat wellicht meegeholpen heeft wat de drukte betreft was het fraaie zomerweer.

Nog nooit sinds de weermeting was er zo’n warme november zaterdag.

Veel kraampjes en veel kopers. Allemaal blije gezichten zou je zeggen.

Toch niet!

Bijgaande foto’s zijn van Coen Veldhoen. Ook de dagburgemeester Mario Bosch maakte met succes een aantal foto’s van de markt en beiden schreven lovende woorden over wat er weer eens een keer gebeurde op het centrale plein in de wijk.

Minder fortuinlijk was Rieks Westrik. Hij maakte een aantal foto’s en nam vervolgens plaats op de fietsenstalling voor de Kinderfaculteit. Meteen kwam de marktmeester en standhoudster op hem afgebeend. “U heeft zonder het te vragen foto’s gemaakt van standhouders. Wilt u die onmiddellijk verwijderen!”, was de eis van de standhoudster en de marktmeester onderstreepte haar eis. “Maar ik maak die foto’s juist om ze op internet te zetten en via de website van Vitaal Pendrecht positief over dit evenement te schrijven”, was het verweer van de fotograaf, “u kondigt uw markt al nauwelijks aan en ik ben hartstikke blij met een dergelijk gebruik van het plein. Dan gebeurt er tenminste eens wat in deze ingedutte wijk.”

“Toch moet u die foto’s verwijderen. Anders voelen wij ons genoodzaakt de politie erbij te halen”, zeiden de mensen van de markt daarop. De vrouw begon over een vervelende ex-echtgenoot die haar het leven zuur maakte. En de fotograaf raakte aardig opgewonden. Hij probeerde haar het belachelijke van haar angst in te laten zien. “Ik ga die foto’s natuurlijk meteen naar die ex-man sturen en hem zeggen dat u hier heel veel geld loopt te verdienen”, grapte hij terug. Ga gerust de politie erbij halen. Dan wil ik weleens zien wat er gebeurt.

Het tweetal droop af en kwam enige tellen later terug met het verhaal dat ze de politie gebeld hadden en dat de foto’s inderdaad verwijderd moesten worden. Rieks kookte inmiddels, maar bedacht ook dat ie nooit meer wat over de snuffelmarkt op de site zou zetten en wat hem betrof ……

Hij verwijderde demonstratief de foto’s van zijn toestel en van zijn smartphone, inclusief het bericht wat hij op twitter gezet had. Dat was overigens nog niet genoeg, want hij kon wel zoveel zeggen ……. “In wat voor wereld zijn we terechtgekomen?”, vroeg hij zich openlijk af. Het echtpaar dat naast hem zat begreep zijn ergernis en vond marktmeester en standhoudster maar rare wezens.

Publicatie van een stukje en foto’s is er uiteindelijk toch gekomen. Het gaat immers om de wijk en activiteiten als zo’n succesvolle markt mogen best wat publiciteit krijgen, toch?

Al zul je Rieks niet snel meer bij een snuffelmarkt van deze organisatie aantreffen. Hij moet er niet aan denken eerst aan alle standhouders te gaan vragen of ie foto’s van hen en de markt mag maken. Er zijn immers fotograferende wijkbewoners in overvloed.