Duizenden historische foto’s verdwijnen mogelijk van het internet

Duizenden afbeeldingen van historisch Rotterdam moeten mogelijk van het internet af, mogelijk ook foto’s van Pendrecht.
Het Stadsarchief Rotterdam vormt het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. Ook de historie van Pendrecht is er terug te vinden. Op de website zijn honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken te raadplegen.

Maar mogelijk moeten duizenden afbeeldingen van historisch Rotterdam van het internet af. Het Stadsarchief heeft namelijk een rechtszaak verloren van auteursrechtenorganisatie Pictoright. Die heeft nabestaanden van makers van de afbeeldingen opgespoord tot in Noorwegen aan toe en namens hen duizenden euro’s van het Stadsarchief geëist, omdat het werk via internet openbaar is gemaakt.

Het Stadsarchief verklaarde voor de rechter dat het heeft geprobeerd om de namen van alle rechthebbenden te achterhalen, maar dat dit van hele oude afbeeldingen erg lastig is. De rechter verwierp dit bezwaar. Bij overtreding moeten er dwangsommen betaald worden die in totaal op kunnen lopen tot een half miljoen.

Volgens Jantje Steenhuis, directeur van het archief, moet er wetgeving komen om beeldrechten in één keer af te kopen. Ze doet een beroep op het ministerie van cultuur om met voorstellen te komen, want met deze uitspraak komen veel archieven in heel Nederland in de problemen.

Rotterdam besluit overigens deze week of zij in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter.