Een tweede luidklok voor de Bavotoren

Voor de derde keer enkele citaten uit het weblog van de dagburgemeester van Pendrecht.

“Om kwart voor 10 ben ik bij de kerk en daar stond al een auto met daarop de acht halve wijzerplaten en de luidklok.

(…)

Ondertussen kon ik de nieuwe luidklok van dichtbij bekijken. Dat ‘nieuwe’ is maar betrekkelijk want het is één van de drie klokken van de gesloopte Olvoo-kerk in Zuidwijk. Het is een vrij kleine klok, volgens één van de werklieden heeft hij een gewicht van ongeveer 250 kilo (de originele Bavoklok weegt 475 kilo). Omdat de klok kleiner is zal de toon hoger zijn. De bevestigingspunten voor de klokkenstoel en het aandrijfwiel voor het luidmechanisme zitten er al aan maar de klepel ligt los in de auto, die wordt er pas in gehangen als de klok in de toren hangt.
Bovenaan op de klok staat A.D. 1958 en is daarmee twee jaar ouder dan de klok die er al hangt. Verder staan er twee opschriften op: ‘Gloria in excelsis Deo’ (Latijn: Ere zij God in de hoge) en ‘Petit et Fritsen me fuderunt’ (Latijn: Petit & Fritsen heeft mij gegoten).

Als de eerste wijzerplaat is gemonteerd, is het moment aangebroken dat de luidklok in de toren wordt gehesen. Dat gebeurt zonder klepel om te voorkomen dat de klok onverhoopt gaat beieren, zo heb ik mij laten vertellen. Met een band wordt de hijshaak aan de klok vastgemaakt en niet veel later bungelt de klok in de lucht. In korte tijd is het al gebeurd en staat de klok op het plateau bovenin de toren.
Helaas kan de klok nog niet opgehangen worden. Daarvoor moet de hijskabel door een luik bovenin de toren en daar ligt meer dan 5 centimeter ijs op. Het zal dus eerst moeten gaan dooien voordat het geluid van de nieuwe klok te horen zal zijn.”

Kijk op www.mario-bosch.nl voor het hele verhaal.