Geschiedenis van een Pendrechtse buurtwinkel

In zijn weblog schrijft hij o.a. het volgende:

“Dit is het verhaal van de kruidenierswinkel resp. snackbar aan de Sliedrechtstraat 26, de middelste winkel van het blok Sliedrechtstraat 22-30, gelegen tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat. Het blok werd opgeleverd in 1958 en Frans Nootenboom begon op nummer 26 een kruidenierswinkel.

Op 25 januari 1961 namen Piet en Jeanne van den Bosch de winkel over en betrokken de achter en boven de winkel gelegen woning. Het was in de tijd dat de buurtwinkels floreerden en de bewoners hun dagelijkse boodschappen om de hoek konden halen. Links van de kruidenierswinkel was het sigarenmagazijn van Theo van Aalst en rechts de groentezaak van Rob Koster. Nadat wij in 1964 in Pendrecht kwamen wonen kwam ik hier regelmatig, ik herinner nog de hoge koelvitrines met de opschriften “vla” en “yoghurt”.

Door de opkomst van de supermarkten liep de verkoop terug zodat Piet en Jeanne besloten om hun kruidenierszaak om te bouwen tot snackbar. Door de verbouwing kreeg de zaak een heel ander aanzien: de koelvitrines maakten plaats voor bakovens.
De snackbar moest natuurlijk een naam hebben en dat werd De Paddestoel. De naam is ontstaan omdat Jeanne pindasaus met champignons maakte.

Op woensdag 5 februari 1975 was het in de Sliedrechtstraat een drukte van belang. Om 12.00 uur ging de deur van nummer 26 weer open en was snackbar De Paddestoel een feit. Op de door Piet en Jeanne zelf gemaakte openingsfolder stond dat men op deze heuglijke dag – zolang de voorraad strekt – voor 50 cent een zakje friet met mayonaise kon kopen. Heel veel vroegere klanten van de levensmiddelenzaak hebben van het aanbod gebruik gemaakt en de hele dag was het druk. De klanten hadden ook een uitnodiging gekregen voor een gratis kopje koffie en een roomboterbiesje. Bij snackbar De Paddestoel kun je ook terecht voor belegde broodjes, saté, kroketten, loempia’s, schepijs in diverse smaken en nog veel meer, zo staat te lezen in de openingsfolder.

Van kruidenier was Piet patatbakker geworden waardoor al snel de bijnaam Piet Patat ontstond. De Paddestoel was een succes en “de snackbar voor fijnproevers” genoot in Pendrecht grote bekendheid. Ieder jaar gaven Piet en Jeanne een kalender uit op een kaartje met op de achterkant de naam van de snackbar. Ook de stickers vonden gretig aftrek, vooral in de tijd dat het verzamelen van stickers een grote rage was.

Als de pensioengerechtigde leeftijd nadert verhuizen Piet en Jeanne naar Barendrecht en kort daarna, op 29 maart 1998, staan ze voor het laatst achter de toonbank. Met lood in de schoenen reden ze die dag naar Rotterdam want het is toch het afscheid van je levenswerk. Toen ze de Sliedrechtstraat inreden bleken hun kinderen de hele zaak te hebben versierd en overal hingen affiches met teksten als “Voor Piet en Sjaan is het werk gedaan”, “Vandaag nog voor de klanten, morgen achter de planten” en “Jeanne en Piet bakken vandaag hun laatste friet”. Het werd een onvergetelijk dag waarop ze konden terugkijken op 37 fijne jaren waarin ze veel contacten met de bewoners van Pendrecht hebben opgebouwd.

De snackbar werd overgenomen door Nelson en Anke die de zaak nog precies 10 jaar hebben gerund. Door de herstructurering en de daarmee gepaard gaande sloop in de directe omgeving krijgen de winkeliers in de Sliedrechtstraat het steeds moeilijker en op 31 maart 2008 is snackbar De Paddestoel voor het laatst open. Een stukje Pendrecht-historie is daarmee voorgoed afgesloten.

De paddestoel boven de deur, die er van 3 februari 1975 tot 9 juli 2008 zat en nu in mijn bezit is [zie het bericht op deze site bij 9 juli], heeft een interessante ontstaansgeschiedenis. Boven de winkeldeur was een klapraam maar omdat bij de verbouwing het plafond is verlaagd was dit raam niet meer te gebruiken. Er kwam een plaat in maar dat was geen mooi gezicht dus moest er een paddestoel komen want dat was immers de naam van de snackbar. Piet heeft hem aan de hand van een tekening zelf gemaakt en 2 dagen voor de officiële opening van de snackbar zelf boven de deur aangebracht.”