Halloween in de Halsterenstraat

Op het pleintje in de straat stond Karim op wacht naast de vuurkorf. Hij houdt het vuur nauwlettend in de gaten. Door zijn nieuwe functie kan hij niet aan de deur komen en op zijn beurt de kinderen aan het schrikken maken.

Griezelen noemen ze dat in de Halsterenstraat. Sjannie de Mooij heeft er allerlei woorden bij bedacht. Zo hebben ze er een griezelvuur. Eten ze griezelsoep en luisteren naar griezelverhalen. dat laatste is nou weer geen onbekend begrip.

Dit jaar was het extra spannend. Er zijn slimmeriken, die weten dat het op 31 oktober de gewoonte is in sommige straten om aan te bellen en te zingen: Halloween, Halloween, wij willen graag een snoepje zien! Ze trekken de hele wijk door en uiten er zelfs bedreigingen bij: “Als je geen snoep geeft, gooien we eieren tegen je raam!”

In de Halsterenstraat zeiden ze erbij: “We gaan nu naar de Dirk en eieren kopen.” De straat houdt zich strikt aan de afspraak: alleen kinderen uit de straat of kleinkinderen dat kan ook snoep geven. Maar ja wat doe je als je op zo’n manier bedreigd wordt?

Nou ja bedreiging. In de Halsterenstraat schrikken ze daar niet van. Nee het wordt pas echt schrikken als ze op nummer 11 een zwart kleed zien met een geraamte erop. Ineens begint het geraamte te bewegen en er komen kreten vanonder het zwarte kleed. Het geraamte danst. Zou het echt zijn.

Lachen hoor!

En wat het leuke is, is dat iedere bewoner die snoep geeft op zijn beurt ook een cadeautje krijgt. Sjannie heeft een heleboel schatkistjes van Opzoomer Mee uit eerdere campagnes veilig weten te stellen. Ze stuurt haar vriendin, Betty met een Pendrecht-Is-Goed-bezig-tas gevuld met van die schatkistjes mee met de stoet. Als de kinderen aan de deur komen, hun liedje zingen en hun meegebrachte plastic tasjes vullen met snoep en op het punt staan weer naar de volgende deur te gaan, grijpt Sjannie in de tas en haalt zo’n schatkistje tevoorschijn. Wat zou er in zo’n kistje zitten?

Nou ook snoep natuurlijk. Het straatcomité heeft gebedeld bij bijvoorbeeld Albert Heijn en in de schatkistjes komt een hele variatie aan snoepgoed te zitten.

Zou Hasana van Snoepjes Enzo dat weten.

En ….. de dagen erna wordt er nog volop nagepraat en gegniffeld. Maar ook even geluisterd naar bijvoorbeeld mevrouw Cordang, die inmiddels wel heel oud wordt en na het bezoek van de kinderen uit de straat aan de deur te hebben gehad ook die slimmeriken langs kreeg. Zij heeft van hun manier van doen die nacht geen oog dicht gedaan.

Volgend jaar slaat ze vast een keer over.

Of dat erg is? Ja, maar de mensen in de straat hebben ook weer even contact met elkaar gehad en weten weer waar het omgaat in de straat: Je buren zijn je beste hulp!