Jan Smith zette zijn herinneringen aan Pendrecht in een boek

Vitaal Pendrecht reageerde dat er bij de BOP geen archief is met een exemplaar van de OWG publicatie, waarom hij vroeg. Op de voorpagina stond een foto van hem en zijn zus en een autoped. Vitaal Pendrecht raadde Jan aan met de Nieuwe Unie contact op te nemen.
Meteen kwam er een nieuwe reactie van Jan Smith: “Bedankt voor je snelle reactie. Jammer dat er geen archief meer is. Ik ben in ieder geval wel van plan contact met jullie te houden, want een museum over Pendrecht is wel heel apart. Het boek(je) waaraan ik werk bevat slechts persoonlijke herinneringen aan de jeugd die ik in Pendrecht I heb doorgebracht en een tijdbeeld. Als het klaar is, stuur ik je een exemplaar toe. Dan zien we wel weer verder.
hartelijke groet, Jan Smith, Zoetermeer.”

En laat er nou vorige week bij de bewonersorganisatie een pakketje binnenkomen met een exemplaar van Jan’s boekje. De titel luidt: “Ach, Wat Leuk! Herinneringen uit Pendrecht 1 1956 – 1966”.
En het boekje is inderdaad ontzettend leuk. Jan beschrijft sappig en treffend de tijd dat hij in de Zierikzeestraat woonde. Hij draagt het boekje op aan: “mijn eigen kinderen en voor al mijn vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt, waarin ik ben opgegroeid”. Het onderschrift luidt: ‘Als je het goed doet, blijf je lekker lang jong’. En jong is ie gebleven die Jan Smith. Hij weet nog precies hoe Pendrecht van zijn jeugd er uit zag. En ….. welke mooie verhalen er de rondte deden.
Het boekje verdient veel meer dan de eerste druk, in eigen beheer gemaakt en slechts enkele handgemaakte exemplaren. Zodra er één of andere vorm van een Pendrecht Museum is, komt zeker dit boekje er in te liggen. Het heeft 62 pagina’s, grote letters en veel fotomateriaal. Dus je bent er zo door heen.