Jitske Menting wil iets ontwerpen dat contact stimuleert

Op de foto kijkt Jitske Menting naar de tafel, waaraan ze later een goed beeld kreeg van wat er in de Wagenbergstraat speelt. Tonja kijkt lachend toe.

‘Ik ben een studente industrieel ontwerpen (master: design for interaction) aan de TU Delft. En ik ben net begonnen met mijn afstudeer project.
Dit project doe ik voor een klein architecten bureautje, welke onderzoek doet naar de ruimte tussen huis en straat (dingen zoals voortuintjes of een bankje voor de deur).

Voor mijn project ga ik iets ontwerpen dat contact stimuleert tussen buren in straten waar er geen voortuintjes zijn. Dus de straten waar de voordeur direct op de “publieke” stoep terecht komt.

Ik doe hiervoor onderzoek in 3 wijken in Rotterdam (Pendrecht, Bospolder en Blijdorp) om te kijken of er misschien verschillende behoeftes zijn in verschillende wijken. Dit kan afhangen van de soort mensen, maar ook van de architectuur van de straat. Met mijn onderzoek probeer ik duidelijk te krijgen hoe het is om in Pendrecht te wonen, en in de gekozen straten (Abbenbroekweg, Wagenbergstraat en Geertruidenbergstraat). Als ik dit weet dan kan ik iets ontwerpen wat perfect aansluit bij de levens en de behoeftes van de mensen.

Ik ben van plan om de mensen in die straten te vragen of ze mee willen werken aan mijn onderzoek. Het onderzoek zou bestaan uit het invullen van een speciaal dagboekje voor een aantal dagen (5 minuutjes per dag) eventueel gevolgd door een “diepte” interview, waar ze me in kunnen vertellen waarom ze bepaalde dingen hebben ingevuld’, schreef Jitske Menting aan verschillende functionarissen betrokken bij de Wagenberstraat etc.

Ze wilde ook graag verder met iemand praten over de wijk: wat voor soort mensen wonen er, wat de omgangsnormen zijn, welke sfeer er in de straat heerst er, en misschien wat geschiedenis etc.
Iemand die goed bekend is in de wijk.

Jitske kreeg zondagmiddag tijdens de vergadering een goed beeld om de zaken die ze schreef in te kleuren.

Wat gaat de aankomend industrieel ontwerper bedenken?