Keti Koti op z’n Antilliaans op 2 juli met De Stromen in Grand Café/Restaurant Zuiderkroon

Keti Koti het feest van 1 juli wordt in Rotterdam uitbundig gevierd. De Surinamers vieren dan de bevrijding van de slavernij. Veel Surinamers uit Zuid vieren dat feest ook. Maar ze gaan dan meestal naar plaatsen aan de andere kant van de rivier, want op Zuid zijn nauwelijks plaatsen waar je zo’n historisch moment zou kunnen herdenken.
Op 2 juli vieren de Antillianen, nee preciezer de mensen van Curaçao, het feest van hun hymne en de Curaçaose vlag, Dia di Hymno y Bandera.
De Stromen Opmaat Groep wilde om die reden een speciale festiviteit op het plein achter het Grand Café/Restaurant Zuiderkroon organiseren.

Op de foto boven een deel van het gezelschap en op de onderste bijna iedereen die er was op één grote groepsfoto.
Op de middelste foto schijnt Esther temidden van haar vriendinnen te zeggen: ‘lekker puh!’

Dat kostte nog even wat moeite, want zo uitbundig kan eigenlijk niet in Pendrecht. Op bijna hetzelfde moment maakt iedereen zich op voor Oranje Brasil. En dat bekijk je thuis. Maar hoor je op straat. Toen het 1 – 1 werd, was er niemand op straat in Pendrecht, maar je kon het buiten wel horen. De vuvuzela’s werden uit de kast gehaald en het gejuich was duidelijk te horen.

Zo moet je misschien ook met feesten opboksen tegen een traditie in de wijk. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’: zoiets.

Maar die traditie daar nemen ze van de Stromen Opmaat Groep, Restaurant Zuiderkroon en de bewoners van de flats aan het Vlissingenplein geen genoegen mee. Die nodigen de brassband M.U.B uit en zetten naast Nederlands Papiamento op hun uitnodiging en vieren Keti Koti een dag nadat er elders in Rotterdam herdenkingsceremonies en feesten geweest zijn. Dat het op 2 juli op Curaçao feest is, is mooi meegenomen, twee in één.
Onder de bezoekers mensen met namen als Van Zeeland en Den Hollander, maar ook Vreugd, De Lima en Nalwoga. Op Zuid geen plaatsen om interculturele feesten te vieren.

Laat het dan in Pendrecht gaan veranderen. Niet alleen feest, omdat Nederland van Brazilië wint, maar ook omdat je een buurvrouw hebt die je de mooie kanten van Uganda kan laten zien en een Surinaamse mevrouw kan tonen hoe je zo’n mooi gevouwen hoofddeksel maakt en als een echte Koto Missie naar het feest kan gaan.

En er komt bara langs, bereidt in de keuken van het Grand Café/Restaurant Zuiderkroon.

Kijk maar naar de foto en het kan.
En eh … onder de bezoekers was een Braziliaanse mevrouw, die zei diep in mijn hart hoop ik dat Nederland wint. Ze kan tevreden zijn. Nederland kan nog even door in Zuid Afrika.