Kort na de onthulling van de Silhouetten

Wat is nou de reactie van mensen op zo’n kunstwerk als de Silhouetten en hoe komt zo’n werk tot stand?
Annemarie Theunissen en dagburgemeester Mario Bosch spraken elkaar kort na de onthulling van het werk van de Arnhemse kunstenares. Zij zei dat het de laatste tijd ineens allemaal snel voor elkaar gekomen was.

Via Luz Kromhout had zij gehoord dat er een ontwerp gevraagd werd voor het podium, dat niet als zodanig te gebruiken zou zijn. Zij kwam tot een ontwerp dat gebaseerd was op het idee van “Samen sta je sterk”. Samen kun je de watersnoodramp overwinnen. Samen maak je van Pendrecht weer een mooie wijk. Misschien kun je Samen wel lopen op water.

De mensen die op de meeuwenplaat hand in hand staan heeft ze allemaal gezien. Het zijn geen Pendrechtse mensen, maar ze komen uit Arnhem. Er zijn patronen van gemaakt, die uitgesneden zijn uit ijzer.

Ontdek in de figuren Annemarie zelf. Ze heeft namelijk ook zichzelf vereeuwigd. Verder zijn het allerlei soorten mensen, kinderen en ook een hond.

Het deed Mario erg denken aan de mensen op de pilaren van het Metrostation Slinge. De kunstenaar daar, Hans Verkerk, gebruikte ook foto’s van bestaande reizigers. Hij nam de foto’s bij het Centraal Station van Rotterdam.

Co uit de Zuiderkroon zei: ‘Zo zie je tenminste nog iets terug van je belastingcenten. En Hand in Hand dat doet me ook wel wat. Is tenslotte onze club!’

Op een andere plek geeft Ino Braam nog even af op Luz, de wijkcoördinator. Hij vindt dat ze hem en de ouderen in Pendrecht in de steek gelaten heeft met het weghalen van de Middelburgt. Alaattin Erdal, de portefeuillehouder, breit dat even recht. Luz voert de beslissingen van de bestuurders uit, onder andere die van hemzelf. Er komt nog meer op ons af. Het gemeentebestuur moet voor 2013 opnieuw flink schrappen. Ino wil graag een keer een politiek café organiseren. ‘Doe het dan met Erdal bijvoorbeeld over opvoeding en onderwijs’, zegt Rieks Westrik, ‘op dat vlak heeft Alaattin zijn sporen verdiend en is er zelfs Rotterdammer van het Jaar 1995 mee geworden.