Laatste draaideur in Pendrecht is weg

De Kerkwervesingelflat is nog één van de weinige “open” galerijflats in de wijk maar dat duurt niet lang meer, de entree wordt afgesloten. Daarvoor is wel een verbouwing nodig: er komen twee schuifdeuren zodat er een hal/tochtsluis ontstaat waar de brievenbussen staan. De achterste deur kan alleen door de bewoners worden geopend zodat onbevoegden niet meer naar binnen kunnen.

Vandaag is de verbouwing begonnen en zijn de oude toegangsdeuren er uit gehaald, daarmee verdween de laatste draaideur uit de wijk. Draaideuren kwamen vroeger meer voor, in Pendrecht hadden o.a. de Kortgeneflat en het postkantoor zo’n deur. Een draaideur is niet erg gebruiksvriendelijk omdat je flink moet duwen, bovendien is een draaideur ontoegankelijk voor kinderwagens, rollators en rolstoelen. Om die reden zat er in de Kerkwervesingelflat naast de draaideur een gewone deur.

Toen een bewoonster van de flat ‘s morgens naar haar werk ging was de draaideur er al uit. Rond het middaguur was de verbazing nog groter: “Op dit moment is de hele entree een groot gapend gat! De blauwe draaideur ligt op zijn kant in een aanhangwagentje.”

De bovenste foto is aan het einde van de middag gemaakt; het is nu wel heel letterlijk een open flat, al dan niet met een “tocht”sluis! De onderste foto laat zien hoe de ingang er tot vanmorgen vroeg uitzag.