Lotte Stam Beese op internet

20 juni 2011 was de uitzending van Rotterdammers van Formaat. Aflevering 7 was gewijd aan de bedenker van Pendrecht, stadsarchitecte Lotte Stam Beese.
TV Rijnmond maakte een serie uitzendingen over beroemde Rotterdammers.
Rotterdammers van Formaat heette die serie. Alvering 7 was gewijd aan Lotte Stam Beese, de stadsarchitecte, die in 1949 de eerste strepen op papier zette voor de wijk Pendrecht en voor een revolutionair nieuw onwerp van wijken. Pendrecht werd daarmee een wijk waar veel stedenbouwkundige naar kwamen kijken. Mevrouw Stam Beese werd een begrip.

De tekst bij het programma dat op YouTube te bekijken is zegt:

Zij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de naoorlogse buitenwijken van de stad en introduceerde hier een aantal belangrijke stedenbouwkundige principes zoals de strokenbouw, het woonpad en de wooneenheid. Zij was verantwoordelijk voor de ontwerpen van onder andere de wijken Kleinpolder, Pendrecht en het Lage Land.
Charlotte Ida Anna Beese werd in 1903 in Duitsland geboren. Na de Eerste Wereldoorlog begon ze een studie aan het links-georiënteerde Bauhaus, een beroemde opleiding voor kunstenaars en architecten.
Een liefdesrelatie met de directeur zorgde voor een vroegtijdig vertrek, maar bracht haar wel op andere belangrijke plekken in Oost-Europa en de Sovjet-Unie, waar ze ervaring opdeed met stedenbouw en met de toen actuele stroming; het Nieuwe Bouwen.
Een huwelijk met de Nederlandse architect Mart Stam bracht haar naar Nederland, waar ze na de Tweede Wereldoorlog het nieuwe hoofd van de Dienst Stadsontwikkeling van Rotterdam werd.
Ze was hier verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe woonwijken buiten het centrum van de stad. Haar eerste ontwerp werd Kleinpolder bij Overschie. In Pendrecht werkte ze het idee van de wooneenheid uit. Kleine buurten in vaste patronen, waarin laag- en hoogbouw werd afgewisseld om gemeenschappelijke ruimtes heen. In Ommoord introduceerde ze het wonen op grote hoogte.

De wijken van Stam-Beese kregen nog wel eens kritiek. Met name Pendrecht verloederde vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw. Deze ‘Vogelaarwijk’ wordt inmiddels flink gerenoveerd. Opvallend is dat hierbij het stedenbouwkundig plan van Lotte Stam-Beese als basis dient.

Hieronder is de uitzending te bekijken door op het pijltje in de afbeelding te klikken.