Macoma en Makoma en Pendrecht

Zaterdag 2 februari ging Vitaal Pendrecht op zoek naar de geschiedenis van de watersnoodramp van 1953. Zij gingen daarvoor naar het werkeiland Neeltje Jans. En maakten met een gids een rondje door de Oosterscheldedam. Bij het begin van die ronde stuitte het gezelschap zaterdag op een vitrine met daarin een miniatuur van de Macoma. Macoma? Een macoma is een schelpdier en samen met de Ostrea, wat het Latijn is voor oester, vormde het schip een speciale hefeenheid om de pijlers voor de Oosterscheldedam op zijn plaats te leggen.

Maar het doet je ook spontaan denken aan Makoma? De Congolese familie, die in Pendrecht woonde en samen een band vormde. Nathalie Makoma werd landelijk bekend door 2e te eindigen in de Idols 4 – finale van maart 2008.

Later was zij hoofdact bij de Ronde van Pendrecht van 3 oktober 2009.

Kijk maar op deze link

Haar broer Martin Makoma was de tweede held in de campagne Pendrecht is Goed Bezig en was misschien wel de enige act die ooit op het podium in de vijver bij Plein 1953 optrad. Hij liet op een grondig schoongemaakt podium in de vijver bij de afsluiting van zijn heldenmaand zien waartoe hij jongeren uit de wijk kan aanzetten. Martin traint streetdancers en heeft een eigen act, die later ook op andere plekken in de wijk uitgevoerd werd. Via bijgaande link ga je terug naar de afsluiting van de maand juli 2009. En krijg je indruk van het optreden van Martin Makoma.

Martin woont overigens nog steeds in Pendrecht.

Maar hoe zou het toch gaan met Nathalie Makoma. In het stukje werd de verwachting uitgesproken dat ze de nieuwe Tina Turner zou worden. Nou dat moet nog gebeuren. Maar het gaat goed met haar.

Nathalie kreeg vorig jaar september een zoontje en is nog steeds op weg naar de top.

Dat dat zo is, is goed te zien op bijgaand filmpje op YouTube dat van een Canadese zender komt en waarin Nathalie zich in het Lingala richt tot de Congelese kijkers.