Maurice Specht gepromoveerd op Pendrecht

In een bericht op deze site van 27 december 2005 valt voor het eerst zijn naam, Maurice Specht. Hij had kort voor die datum een soort sollicitatiegesprek gehad met Henk Wagenaar. Wagenaar, wetenschapper aan de faculteit criminologie van de Universiteit van Leiden, zocht een aankomend onderzoeker, die participatie van bewoners in de wijk in beeld wilde brengen. En dat niet uit boeken of op de universiteit in de collegezaal, maar door 4 maanden lang in wijken van een drietal steden te gaan wonen. Die steden werden Rotterdam, Antwerpen en Dortmund. In Rotterdam werd dat Pendrecht. In Antwerpen woonde Maurice in meerdere wijken en hij woonde, werkte en onderzocht Nordmarkt in de Duitse stad Dortmund.

Via deze link is dat bericht terug te zien.

Hierna komt de naam van Maurice verschillende keren voor in het nieuws op deze site. Hij bivakeerde in maart/april 2006 in Pendrecht. Hij ging maar één week echt in Valckensteyn slapen. Wonen in de wijk had niet zoveel zin, omdat hij in het Nieuwe Westen woonde en eigenkijk dagelijks met de metro naar Pendrecht kwam.

Na zijn onderzoekstijd komt Maurice regelmatig terug in de wijk. Hij werd gegrepen door de aanpak van Vitaal Pendrecht en door het idee achter de Pendrecht Universiteit.

Geen wonder dat zijn verhaal over zijn dissertatie maandag 5 november begon met het veiligheidscollege met jongeren in Pendrecht.

‘De Pragmatiek van Burgerparticipatie,
Hoe burgers omgaan met complexe vraagstukken omtrent veiligheid, leefbaarheid en stedelijke ontwikkeling in drie Europese steden’, luidt de titel van die dissertatie. Maurice sprak over wat hij tegenkwam in die 3 steden. De inspraakavonden, die altijd heel onbevredigend aflopen. Bestuurders, ambtenaren en medewerkers van corporaties, die er vaak vanuit gaan dat bewoners geen weet hebben van de vraagstukken in de wijk waar ze wonen. Het college met de jongeren bewees het tegenovergestelde. Het boekwerk van Maurice komt tot een aantal fraaie conclusies.

verdere tekst volgt nog