Meneer Gilbert zal nooit meer over De Steen spreken

Onlangs kwam Gijs van Krimpen nog op de foto voor Hannie Dekhuijzen aan de Carnissedreef. Zijn vrouw Bep ging een rondje met hem in de rolstoel maken in de omgeving van dit verpleeghuis. De Fietsmaatjes Rotterdam stonden toen het tweetal naar buiten kwam net klaar om langs de Rhoonse Grienden te gaan fietsen.

Er werd even een foto van de groep en het duo gemaakt.

Projectleider Fietsmaatjes, Rieks Westrik, vertelde over Gijs en Bep aan de fietsers. Welke mooie rol de Pendrechtenaar in het theaterstuk ‘Pendrecht’ speelde als meneer Gilbert, die iedere keer als hij gebeld werd door een stagiaire van de bewonersorganisatie te laat aan de telefoon kwam. Hij was steeds bezig met een klusje in huis en moest zich iedere keer eerst losmaken uit zijn bezigheden om met schone handen of zonder stofkapje voor zijn mond de telefoon te kunnen beantwoorden. Via videobeelden werden de tafereeltjes zichtbaar gemaakt voor de toeschouwers van het stuk.

Ook in het begin van ‘Pendrecht’ was Gijs te horen. Hij las het bekende lied van Bram Vermeulen een beetje bewerkt door regisseur van het theaterstuk, Stefan van Hees, voor: “Ooit heb ik een steen gelegd in een rivier op aarde”.

Gijs’ vrouw Bep speelde indrukwekkend mee als toneelspeler in het stuk. Zij greep terug op het bombardement van Rotterdam en legde een relatie met de staketsles in de wijk tijdens het sloopwerk voor de herstructurering van haar wijk. Gijs kwam alleen in beeld via de video en aan het eind verscheen hij in een deuropening in het decor met een artiestenhoed op.

Het beeld greep het publiek aan en er volgde steeds een warm applaus. Gijs genoot daar ontzettend van.

Hij werd meneer Gilbert genoemd in het stuk. Misschien, omdat hij voortreffelijk Frans sprak en als hij wist dat één van zijn gesprekspartners die taal ook een beetje beheerste mocht ie graag wat woorden Frans met hen wisselen.

Gisterenavond, 8 augustus, overleed hij in zijn bed in het verpleeghuis. Hij verbleef daar al enige jaren zijn en Bep bezocht hem dagelijkse en doet ook veel vrijwilligerswerk in het tehuis. Hij had net een maagbloeding achter de rug en dat is hem uiteindelijk fataal geworden.
Woensdag 14 augustus om 11:00 uur wordt Gijs begraven op de Begraafplaats Charlois, Charloisse Lagedijk 680.

Op de onderste foto is Gijs te zien in de rol van meneer Gilbert in het genoemde stuk.

Vitaal Pendrecht zal deze markante Pendrechtenaar op deze manier blijven herinneren.