Opnieuw Russisch in een Pendrechtse Kerk in de tijd rond de kerst

‘Ja Johan, dat concert staat al op de activiteitenkalender van de website! Wil je nou nog meer reclame?’, klonk het een beetje wanhopig toen Johan Bos, pastor van de wijkgemeente Slinge de burelen van Vitaal Pendrecht binnenliep.

Er blijken zelfs twee affiches in omloop. Eentje met de gebruikelijke Zondagmiddag Muziek Opmaak in geel en bruinrood en met de dank aan de sponsors, de deelgemeente Charlois en Woonstad Rotterdam. Er is er nu ook een van het Neva Ensemble zelf. Blauw en wit zijn de hoofdkleuren en de ensembleleden zijn er frivool gekleed op uitgedost.

Sedat Atacan, voorzitter van het Turks Huis en regelmatige bezoeker van de Stichting Educatief Centrum Pendrecht aan de Oosterlandstraat, toonde belangstelling voor het concert. Sedat gaat sinds hij hadji is er iedere dag naartoe voor zijn gebeden in de gebedsruimte.

Op de vraag ‘Kun je zo’n affiche ophangen in het Educatief Centrum Sedat?’, zegt Haci Sedat, ‘Nee, natuurlijk niet. Die half blote vrouwen kan toch niet? Salaat, jij weet dat toch. Als er in een ruimte gebeden wordt, kan er toch geen ….?’

Geen nood, op het bijgaande affiche van de Open Hof Kerk zelf staat het ensemble decent gekleed afgebeeld. Dat affiche hangt nu in het Educatief Centrum Pendrecht. En als het even kan zullen er ook mensen uit die gemeenschap zondagmiddag 12 december naar de Open Hof Kerk komen. Het concert begint om 15:00 uur.

En het ensemble is dan wel niet zo groot als het Oeral Kozakken Koor en er is geen Oekraïense begeleidingsgroep bij en ook zal Gregor Bak er niet bij zijn als dirigent. Maar geloof Johan Bos, die mensen uit Sint Petersburg zingen ook geweldige liederen en de taal is hetzelfde: Russisch.

Mooie taal, past geweldig bij de kerstsfeer en trouwens ook bij het paasfeest, zoals we van die Oeral kozakken begrepen hebben.

Wat maakt het uit? Houd je van cultuur, kom dan zondagmiddag naar de Open Hof Kerk aan de Middelharnisstraat 153 en geniet van de kerstmuziek van mensen uit Sint Petersburg.

En op de activiteitenkalender komen ook alle kerst/avond diensten in Pendrecht en zelfs die van het geloofsgenootschap Immanuel in de Middelburgt. Niet op kerstavond, maar op zaterdag de eerste kerstdag doen zij aan kerst en nodigen iedereen uit de wijk uit om bij hen langs te komen. Er zijn allerlei lekkere hapjes en mooie verhalen. Het is voor het laatst in de Middelburgt: volgend jaar kerken zij in de Kapelburg helemaal in Zuidwijk.