Opzoomerbrunch van de Zuiderparkflat

‘Waar komen jullie nou vandaan?’, klinkt het streng uit de mond van Coby Scheepbouwer. Zij is secretaris van de huurderscommissie en haar ontgaat niks. ‘Nou, aan de voorkant kon ik mijn auto niet parkeren, dus ik reed naar de Thuiszorg. Zette hem daar neer en we zijn door het gat in de heg gelopen!’, was het spontane antwoord van opbouwwerker Rieks, die met collega Bien een kijkje kwam nemen en misschien ook wel mee zou kunnen brunchen. Belangstelling van buitenaf wordt door de Opzoomergroep van de Zuiderparkflat altijd zeer op prijs gesteld.
Naast het tweetal bewonersondersteuners was ook Peter Diepenhorst op hun uitnodiging ingegaan.
Coby en andere bestuursleden toonden zich ‘not amused’. We hebben eigenlijk daar ook een hek nodig, want voor je het weet racen ze weer over ons parkeerterrein heen en wat jullie deden is echt niet de bedoeling!’ Er staat dan ook een slagboom aan het begin van het terrein en het doet aan als een privéterrein van de flat. Daar heeft de bewonerscommissie dan ook heel erg haar best voor gedaan. De meeste bewoners zijn oud en vaak kwamen er gehaaste medewrekers van de Thuiszorg over ‘hun parkeerterrein’ en joegen hen de stuipen op het lijf. Met de genoemde slagboom en heggen is de omgeving van de flat veilig gemaakt en kan er ongestoord gebruik van worden gemaakt door de bewoners van de Zuiderparkflat.

Ook aan de achterkant van de flat is door systematische aandacht en aandringen van de huurderscommissie een rustige tuin ontstaan, waar ze ongestoord kunnen barbecueën en dergelijk. De voor en de achterkant van de flat worden ook door de bewoners zelf schoongemaakt en zwerfvuil in de omgeving wordt dagelijks opgeruimd. Dat wat in de singel komt vissen zij eruit. Kom daar nog eens om in Pendrecht.

De ergernis is echter snel verdwenen. En de gastvrijheid neemt de overhand. Willen jullie koffie? Daar bleef het niet bij. Er was Opzoomertaart en enthousiasme over de belangstelling van buitenaf.
.
Henk de Vries schepte met vaste hand de soep in. Daarvoor was één van de garages vrijgemaakt en een eindje verderop in een andere garage maakten de Opzoomerdames de broodjes klaar. Hygiëne gaat voor alles, dus met plastic handschoenen aan.
Iedereen kreeg de soep geserveerd. Heerlijke tomatensoep en, of ie smaakte? Nou reken maar. De pret zat er goed in en een beetje wind deert hen niet, daar kunnen ze best tegen. Wel opletten, want als je bordje leeg is, waait het zo van de tafel.

Lekker de tijd om bij te praten en op de achtergrond accordeon muziek.

Later dus broodjes en helemaal tot slot een advocaatje of wat wijn en voor de liefhebbers een glaasje jenever. Nou, ja glaasje, alles is van plastic en zeer gevoelig voor de wind.

Na afloop werd het tijdelijke Opzoomerreastaurant plank voor plank en stoel voor stoel opgeruimd in de keetwagen van Opzoomer Mee. In een straf tempo, zoals het opgebouwd werd.

64 bewoners deden mee. Niet iedereen kon aanschuiven. Maar toch een hoge score.

De voorbereidingen voor de barbecue zijn al gemaakt. Die vindt eind juli plaats.