Opzoomerstraat van 2019

De Tidemanstraat in Delfshaven is de Opzoomerstraat van 2019 geworden. Uit de 62 straten die werden genomineerd, stonden er nog drie in de finale tijdens de verkiezingsavond op het SS Rotterdam. Tijdens de avond vierde Opzoomer Mee ook haar 25ste verjaardag.

De tweede plaats is gewonnen door de Halsterenstraat in Pendrecht. Hier zijn we hartstikke trots op! De derde plaats ging naar de Desdemonastraat in Hoogvliet. Het was een geweldig feest, zoals altijd als er iets te vieren valt.

Johan Janssens, directeur Opzoomer Mee heeft uit handen van de burgemeester de “De Rotterdammert” gekregen. Johan, bescheiden als hij is, weet hij nooit goed raad met de aandacht die daaraan vast zit.

 

Contact leggen en van elkaar leren in de Halsterenstraat

Wat doet een Opzoomer Mee straat nou eigenlijk? Ellen en Sjannie vertellen er graag over in het verkiezingsfilmpje.

“Opzoomeren gaat hier altijd net iets verder dan alleen een activiteit,” aldus Sjannie. “Als we de Lentedag doen of een Klussendag, dan denk ik altijd; wat willen we allemaal op die dag doen, wat is het resultaat en waar moet het toe leiden? En natuurlijk; komt iedereen aan zijn trekken? Dat is ten eerste dat iedereen helpt klaarzetten. Ook doen we aan uitlenen, zodat de plantjes de boel op gaan fleuren. We willen graag dat iedereen dat krijgt. We gaan ook met elkaar lunchen. Dan hebben alle buren even weer contact met elkaar. Daarna gaan we voorlezen, zodat iedereen, dus ook de kinderen, even de rust hebben, maar mensen ook de taal leren. Bij het afsluiten vragen we altijd of er nog straatafspraken zijn. Iemand die iets niet leuk vindt of graag iets wil zeggen, die heeft dan even de gelegenheid daartoe.”

Ellen (links) en Sjannie (rechts) tijdens de finale


“Het moet van Sjannie altijd nut hebben”

“Als we klaar zijn, dan pakt iedereen zijn spulletjes en loopt richting de garage of Sjannie d’r huis om het netjes op te ruimen,” vervolgt Ellen. “Dat hoef je niet eens meer te vragen, dat doen ze gewoon.” De buurt maakt altijd een programma waar iedereen iets aan heeft: “Er zit altijd iets in waar ze iets van kunnen leren en wat ze leuk vinden. Het moet van Sjannie altijd nut hebben,” voegt ze er nog lachend aan toe. “Wij hebben de kinderen altijd een gevoel van veiligheid willen geven.”Lief & Leed

Sjannie vervolgt: “Lief & Leed is gelukkig door Opzoomer Mee ingebracht. Ik maak daar, nou geen misbruik, maar heel veel gebruik van. Mensen die nieuw komen, daarmee ga ik direct kennismaken. Ik leg dan uit dat we activiteiten doen en dan krijgen ze, namens Lief & Leed, een doosje met chocolade.” Ook krijgen alle nieuwe bewoners direct een bezem van Sjannie. “Dan zeggen we; zoals u ziet, willen we graag een schone straat. Dat houden we ook graag schoon houden, dus u krijgt een bezem.”

 

Een impressie van de feestelijke avond

Foto’s via Opzoomermee.nl