‘Pendrecht is mijn passie’

Redactie – 9 februari 2010.

De foto is van De Echo fotograaf, Roel Dijkstra. Onder toeziend oog van Ed Goverde kreeg Bosch de prijs uit handen van Schrijer.

PENDRECHT – Als de eerste held van 2010 in de campagne “Pendrecht is goed bezig!” zet Mario Bosch Pendrecht in de kijkerd. Dat doet hij als dagburgemeester altijd al, via zijn weblog en wijkkrant In de Kijkerd. ‘Ieder stukje vrije tijd stop ik in Pendrecht.’ Daarvoor ontving hij de zilveren Karel de Stoutespeld.

Speciaal daarvoor was wethouder Dominic Schrijer opgetrommeld die de ereprijs overhandigde aan de dagburgemeester. De functies dag- en nachtburgemeester ontstonden in 2003 bij het ontstaan van Vitaal Pendrecht. De keuze voor de dagburgemeester viel op Bosch omdat hij al sinds 1964 in de wijk woont en heel veel ervan af weet. ‘Het is een symbolische functie waar ik heel trots op ben. Ik neem mijn ambt dan ook heel serieus’, vertelt hij. Zijn ambtspenning werd omgehangen door toenmalig burgemeester Opstelten. Samen met nachtelijke collega Harry Kock wordt hij regelmatig gevraagd voor openingen en bijzondere gelegenheden. De naamgeving van de flats Schouwen en Duiveland komt bij hem vandaan en het idee voor een Ovezandepad ook.

Bosch vertelt waar zijn liefde voor Pendrecht vandaan komt. ‘Ik woon er al heel lang en zie wat er allemaal gebeurt. Op een gegeven moment ga je je binden. Daarnaast heb ik grote interesse voor geschiedenis en stedenbouw. Verder ken ik heel veel mensen in de wijk doordat ik er lang woon. Zeker nu als dagburgemeester. Ik ben een Bekende Pendrechtenaar geworden’, glimlacht hij.
In 2006 begon de dagburgemeester een weblog over Pendrecht, http://www.mario-bosch.nl. ‘Op zaterdag maak ik altijd mijn wijkrondje. Ik loop geen vaste route, maar probeer toch altijd door de vier buurten te lopen. Ik registreer ook zaken die met de buitenruimte te maken hebben. Niet alleen bewoners, maar ook professionals lezen mijn weblog. De beheerco√∂rdinator van de wijk onderneemt zelfs spontaan actie op mijn berichtjes. Wekelijks krijg ik reacties, vaak van oud-Pendrechtenaren. Ik krijg ook oude foto’s opgestuurd.’

Sinds 1993 is Bosch redactielid van wijkkrant In de Kijkerd, omdat hij heel graag schrijft. Hij mijmert graag over de goede oude tijd waarin de vroegere In de Kijkerd werd gemaakt. ‘Samen met Wim Scheepers zetten we de krant letterlijk in elkaar. Ik maakte de stukjes op de pc en printte ze uit, Wim deed het knip- en plakwerk. Wij waren de laatsten die op die manier bij de drukker aanleverden.’
Toen eind 2007 het huidige moderne wijkmagazine ter sprake kwam, een samenwerkingsproduct van Bewonersorganisatie Pendrecht, deelgemeente Charlois en Woonstad Rotterdam, veranderde alles. Bosch: ‘Het is niet meer onze eigen krant. In de Kijkerd was altijd mijn krant, maar nu niet meer voor mijn gevoel. Mijn bijdrage is beperkt en de lay out wordt uitbesteed. Mijn betrokkenheid is minder geworden. Ik denk nog met weemoed terug aan de tijd waarin ik met Wim onze krant in elkaar draaide…’