Pendrecht vanuit de lucht in 1961 en 2011

Precies 50 jaar ligt er tussen deze twee foto’s.
Dit zijn twee luchtfoto’s van Pendrecht waar precies 50 jaar tussen ligt: de bovenste foto is van 1961 en de onderste foto van 2011.

In 1961 was Pendrecht bijna klaar en vanuit de lucht zijn de wooneenheden van Lotte Stam-Beese en de rechthoekige opbouw van de wijk duidelijk zichtbaar. Hier en daar zijn nog wat lege plekken want de Open Hofkerk en de Kerkwervesingelflat zijn nog niet gebouwd. De Zuiderparkweg eindigt abrupt bij de Sliedrechtstraat, pas na vele jaren van plannen maken is de weg verlengd. De Havenspoorlijn is er nog maar van de metro is nog geen spoor te bekennen. Goed te zien is de oude Dorpslaan die vanuit het zuiden de wijk binnenkomt en bij Plein 1953 eindigt.

Het gebied ten zuiden van de wijk is grotendeels onbebouwd, de volkstuinen en de Drechterweide waren er nog niet en het industriegebied ten zuiden van de Waalhaven is nog maar voor een deel bebouwd. Ten noorden van Pendrecht ligt het Zuiderpark en de toen nog bestaande “kronkel” in het fietspad langs de Zuiderparkweg is goed zichtbaar.

In 2011 (precies een halve eeuw later) is er in de wijk nogal wat veranderd, al is dat op het eerste gezicht niet zo te zien. De Zierikzeebuurt lijkt nog hetzelfde want de nieuwbouw staat op dezelfde plek als de oorspronkelijke woningen, heel opvallend zijn de witte daken van de flats Schouwen en Duiveland. Rondom Plein 1953 zijn de open gaten opgevuld en in de wijk is de oude Dorpslaan verdwenen.

Interessant is de Ossenissebuurt waar de herstructurering aan de gang is in de Tuin op het Zuiden. Tussen de Burghsluissingel en de Krabbendijkestraat is de nieuwbouw klaar maar richting Kruiningenstraat is het een kale vlakte. Op de foto te zien dat de even Groosmanflat in de Hontenissestraat net gesloopt is.

De omgeving van Pendrecht is behoorlijk veranderd, vooral ten zuiden van de wijk. De Havenspoorlijn heeft plaats gemaakt voor de Betuwelijn die de Drechterweide doorkruist. Ten zuidwesten van Pendrecht kwam het industriegebied Charloisse Poort en het Zorghotel.