Politieke thriller, nou ja thriller?, in Theater Zuidplein

Zinderend spannend was het bij tijd en wijle als er nieuws vanuit het Stadhuis aan de Coolsingel binnenkwam in het Theatercafé van Theater Zuidplein. Op woensdagavond 3 maart vond de uitslagenavond van de deelraadsverkiezing van de deelgemeente Charlois plaats, Harry-Jan Bus van Theater Walhalla presenteerde de avond.

En er was muziek.

Het begon allemaal om 21.00 uur in het Theatercafé. Onder het genot van een hapje, drankje en sfeervolle jazzmuziek werd gewacht op de uitslag van de deelraadsverkiezing.

Nek-aan-nekrace staat er op de site van de deelgemeente. Maar toen het eerste stembureau uit de Tarwewijk klaar was met tellen van de rode stipjes. Rode stipjes? We leven toch in de tijd van stemcomputers?
Ja dat is waar, maar die computers vertrouwen de politici niet, dus werd er teruggegrepen op het oude vertrouwde rode potlood en het stembiljet met die vakjes, waarvan je er maar een rood mag maken.

Dus omstreeks 22.00 kwamen de eerste resultaten binnen en ja hoor in Charlois veranderd er weinig, ook al kwam er maar een fractie van de stemmers van de vorige keer opdagen. Chris van Es van de deelgemeente zorgde ervoor dat cijfers en de zetelverdeling keurig op een scherm in beeld werden gebracht. De PvdA en Leefbaar Rotterdam lagen niet ver uit elkaar, maar de rooien lagen steeds duidelijk voor. Halverwege kwam er een telling met en gelijke stand in zetels maar de PvdA had duidelijk meer procenten, dus was de grootste.

Het CDA en SP schommelden steeds rond de twee zetels.

En GroenLinks, CU/SGP en D66 kwamen als nel op 1 zetel uit.

De PvdA eindigde op tien zetels, drie minder dan bij de verkiezing in 2006. Leefbaar Rotterdam kwam op acht, evenveel als in 2006. De uitslag van het laatste stembureau veranderde hier uiteindelijk niets aan.

Het CDA kreeg uiteindelijk twee zetels en ook SP is weer eens terug in de deelgemeenteraad. Eigenlijk een beetje vreemd, want de SP is net als Leefbaar Rotterdam tegen deelgemeenteraden. Dat heeft de SP in Charlois al eens opgebroken. Er waren toen el zetels, maar er wilde geen enkele tomaat op gaan zitten.

D66 is ook weer terug van weggeweest. Maar de VVD schijnt in Charlois echt in ongenade gevallen te zijn. ChristenUnie/SGP is ook weer terug van weggeweest. De partij kreeg de vorige keer te weinig stemmen. Het vertrouwde Pendrechtse gezicht overleed en nu is de combinatie van orthodoxe christenen weer terug in de deelraad met één zetel.
Danny Somsbeek van de Liberaal Sociaal Democraten (LSD) kreeg wel stemmen in zijn Tarwewijk, maar haalde het door de hele deelgemeente niet. Ook partijen als GroenCharlois en de lijst van Bouchra Ismaili komen niet meer terug in de volgende deelraad.

Er gaan stemmen op dat het wel eens de laatste periode van de deelgemeenteraden in Rotterdam zou kunnen zijn. De SP en Leefbaar Rotterdam krijgen bijval vanuit andere partijen, die het belang van een hele vracht politici verdeeld over inmiddels 12 deelgemeentes niet zo zien. Nog even en dan is iedere Rotterdammer zijn eigen politicus. Is die kloof meteen gedempt, toch?

Een zware taak voor Harry-Jan Bus om met interviews de avond leuk te maken. Harry-Jan verstaat zijn vak en wist er iets moois van te maken. Hij praatte met scheidend portefeuillehouder Lionel Martijn, die het zo langzamerhand welletjes vindt en een reis gaat maken. Ook de voorzitter Dick Lockhorst, bijna vergroeid met Charlois, stopt ermee. Hij komt wel terug in de raad, maar gaat iets anders doen.

De lijsttrekkers kwamen natuurlijk ook aan de microfoon. Opvallend was de milde toon van PvdA-lijsttrekker Ed Goverde: “Jammer dat Dominic Schrijer Leefbaar uitsluit”, zei hij tegen de presentator en dat doet verwachten dat er weleens een bestuur kan komen met Ronald Tol als portefeuillehouder. Dat geeft als Ed zelf voorzitter zou worden een hoog Pendrecht-gehalte aan de deelgemeente. Dus dat vromen van een nieuw bestuur moet eigenlijk niet zo moeilijk zijn.

Toch apart! Zo’n eigen Charlois geluid!

Niet iedereen vond de avond spannend. Een meneer viel er gewoon bij in slaap tot groot vermaak van Teun Griffioen, die garant staat voor al een hele reeks van dergelijke uitslagen-avonden.

Harry-Jan Bus sprak ook met Simone van Arendonk. Hij verbaasde zich over het feit dat een jonge vrouw naar zo’n avond komt. Simone was er voor haar moeder. Die stond kandidaat voor het CDA, maar eigenlijk is het veel leuker om met Simone te praten over haar tijd als Miss Pendrecht.

Ook Elles Veldhoen liep rond in het Zuidplein Theater. Zij steunt een andere CDA kandidaat, Peter Diepenhorst, die trouwens ook in Pendrecht woont en net niet voldoende voorkeurstemmen haalde om een zetel te verwerven. Wie weet gaat Elles de volgende keer de verkiezingsjunkies voorzien van mooie piano-muziek.