Schouwen voor de storm

Alle meetpunten werden aan een grondig onderzoek onderworpen.

De schouwers ontgaat niks. Ilona Otter, de beheercoòrdinator, heeft de leiding en Theo Fijan van Gemeentwerken schrijft alles op en houdt de waarderingen en de opmerkingen bij.

Er was donderdag de elfde van de elfde hondenweer beloofd. Maar net voordat de storm pas goed loskwam gingen een groep bewoners met de beheercoördinator en een aantal ambtenaren en medewerkers van instellingen en diensten op pad om te schouwen. Deelgemeenteraadslid Canan Pusat was ook bij de schouwers. Canan woont in Pendrecht en liep door haar eigen buurt mee met de schouw.

De Herkingenbuurt was deze morgen het terrein waar men ging kijken of de gemeentelijke diensten en Woonstad Rotterdam hun werk goed doen. Productnormering heet dat met een deftig woord. De producten van de gemeentelijke diensten werden aan het kritische oog van bewoners bloot gesteld. Zij hadden een folder met daarop voorbeelden van straten, straatmeubilair, zwerfvuil enzovoorts. En de bewoners gaven een cijfer. Dat kan een 1 zijn, als het echt een zootje is, maar ook een 5 als het allemaal prima in orde is.

De cijfers gaan na zo´n schouw in de computer en ieder jaar wordt bekeken of het werk aan de buitenruimte goed gebeurd is en of het misschien nog beter kan. Zo gaat dat tegenwoordig. De deelgemeente maakt dan afspraken met bijvoorbeeld de Roteb, dat het cijfer de komende periode iets omhoog moet.

Ilona Otter stuurde de volgende de uitslag al en wat bleek:
Op de hoek Herkingenstraat/Melissantstraat was het cijfer voor schoon 4,17 en voor heel 4,67.
Op de Oldegaarde ter hoogte van nr 656 was het cijfer voor schoon een 4,2 en voor heel een 5.
Bij de Middelharnisstraat ter hoogte van nummer 22 was het cijfer voor schoon 4,67 en voor heel 3,67.
Bij de Middelharnisstraat hoek Slinge was het cijfer voor schoon 4,33 en voor heel 4,33.
En op het laatste schouwpunt op de Kerkwervesingel werd voor schoon een 4,67 en voor heel een 4 gegeven.
Schoon gaat over zwerfvuil, papierkorven, onkruid, graffiti en uitwerpselen en onder heel worden de straten, het straatmeubilair en het groen verstaan.
Hoge cijfers dus. Die 3,67 is eigenlijk al behoorlijk, maar het groen in de Middelharnisstraat ter hoogte van nummer 22 kreeg een lage waardering, een 3. Dat is op de keper beschouwd geen laag cijfer, maar net iets minder dan op andere plekken.

En die zakken naast de vuilcontainer wordt ook netjes genoteerd en ook snel na een melding verwijderd. De mensen die de containers legen kunnen er immers niks mee. Die zitten in hun ééntje op zo´n vuilniswagen en bedienen de knoppen van een grijper die de bak voorzichtig uit de grond tilt en heel hoog boven de vuilniswagen leegt.

De schouwgroep ging na afloop dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Schuilen voor de regen, die net op kwam zetten. De rest van de dag kreeg een behoorlijk herfstachtig karakter.