Sloop van de Nieuw Amsterdam in een presentatie

Het schip werd gebouwd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) en in april 1937 gedoopt door Koningin Wilhelmina. Het werd niet voorbereid op de oorlogstijd en om die reden ook wel vredesschip genoemd. In de oorlog moest het omgebouwd worden om als troepentransportschip dienst te doen.

Het werd feestelijk binnengehaald in Rotterdam na de oorlog. Want net als de Normandië voor Frankrijk, de Queen Mary voor het Verenigd Koninkrijk en de United States voor de Verenigde Staten was de Nieuw Amsterdam Nederland’s vlaggenschip. Het schip was overigens 3 meter langer dan het ss Rotterdam en wat tonnage betreft maar een beetje kleiner.

In 1971 maakte het schip zijn laatste reis. Maar toch.

Gerard Cox zong een lied over de Nieuw Amsterdam. En iedereen prijst nog steeds de mooie zeeg, die zij had. De huidige cruiseschepen hebben dat niet meer. Die hebben een kaarsrechte lijn.

In de hoge flat op de hoek van Oldegaarde en de Kerkwervesingel, die in de volksmond de HAL-flat wordt genoemd wonen nog veel mensen, die bij de Holland Amerika Lijn (HAL) gewerkt hebben. Op de flat prijkt in de buurt van de entree de afbeelding van het voormalige vlaggenschip van Nederland. De Nieuw Amsterdam.

Waarschijnlijk in een nostalgische bui stuurde Andries Haak een presentatie rond met hoe het de Nieuw Amsterdam uiteindelijk verging. Geheel anders dan het ss Rotterdam, trouwens.

deze link