Sylvia van Eyk op het enorme spandoek

Opzoomeren is in de maand juli het project dat centraal staat in de campagne Pendrecht is Goed bezig. Sylvia van Eyk is het veertiende gezicht dat op de campagne posters en sinds vandaag ook op het grote bord bij het Metrostation Slinge staat.

In de maand juli is Sylvia dus het gezicht en Opzoomeren is het project waar het in de campagnemaand om draait. In de straat waar Sylvia nu 17 jaar woont is één van de dertig Opzoomergroepen actief. Op dertig andere plekken in de wijk is ook zo’n groep. Dat zijn bewoners of een instelling, die de straten in de wijk beter, gezelliger, schoner, veiliger of kindvriendelijker willen maken. En dát kan best een beetje aandacht gebruiken.

Sylvia wordt overigens al herkend en krijgt van diversen kanten commentaar. Dat gebeurt op haar werk in de wijk bij de Plus op Plein 1953. Sylvia begon bijna 10 jaar geleden met Opzoomeren in de straat. Er is een actieve Opzoomergroep, die iedere jaar meedoet aan bijna alle acties die er door Opzoomer Mee worden voorgesteld. Dat komt neer op een kerstborrel in de winter, soms met een Opzoomerkerstboom en een straatbarbecue in de zoemer, of gewoon een gezellig koffie-uurtje ergens tussendoor. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de straat gezellig is en blijft. De bewoners in de straat groeten elkaar en letten op elkaar en elkaars kinderen. De groep zorgde ervoor dat de riolering gerepareerd werd en dat er betere verlichting in de straat kwam. Er loopt nu een aanvraag en bestelling voor speeltoestellen in de straat. De groep gaat ook deur aan deur om handtekeningen te verzaemlen om een zogenaamde Eigen Kracht Straat te worden. En Sylvia hoopt erop dat er deze maand nog een besluit van de deelgemeente Charlois komt om hen dat etiket te geven.
Op al deze dingen zijn Sylvia en haar buren heel trots. En dat laten zij zien op de foto, die er in de komende In de Kijkerd bij een voorwoord van Sylvia komt te staan.

Kijk zelf maar.