Toespraak van de dagburgemeester op eerste college in 2012

Het eerste college in 2012 werd geopend door de voorzitter van Vitaal Pendrecht, Harry Kock. Hij gaf het woord aan Bien Hofman, die het programma presenteerde en meteen Jan van Dijk aankondigde. Jan speelde op het Vierdagorgel in de kerk de Toccata en Fuga van Bach.

Daarna kwam Mario Bosch met zijn terugblik op 2011. Hij deed zo’n terugblik al 4 keer eerder. Dit was de 5e keer en voor het eerst in de Open Hofkerk. Een heel fraai decor.

Zijn tekst volgt hieronder:

TOESPRAAK NIEUWJAARSRECEPTIE OPEN HOFKERK, 1 FEBRUARI 2012

Weer is er een jaar voorbij waarin er veel gebeurd is in Pendrecht. Graag wil ik weer een terugblik op het afgelopen jaar geven en het is een klein jubileum want ik doe het nu voor de vijfde keer.

JANUARI
• Vanaf 1 januari moesten de Pendrechtenaren het doen zonder wijkgebouw want de Middelburgt is gesloten. Het is een vreemd gezicht om de lege foyer te zien en ten overvloede werden er A4-tjes op de ramen gehangen. De sluiting van de Middelburgt veroorzaakte heel veel beroering in de wijk en tot op de dag van vandaag is het een gevoelig onderwerp.
• Door de sluiting van de Middelburgt is de nieuwjaarsreceptie van Vitaal Pendrecht gehouden in de Zuiderkroon. Tijdens die receptie, op 2 januari, kreeg Sjannie de Mooij een zilveren Karel de Stoutespeld als waardering voor haar jarenlange inzet in de Halsterenstraat. Sjannie was niet de enige Pendrechtenaar die in 2011 een onderscheiding heeft gekregen.
• Want: tijdens de nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente Charlois kreeg Clasien Kramer het Karel de Stoutebeeldje, de hoogste onderscheiding die de deelgemeente kent. Clasien kwam in 1955 in Pendrecht wonen en begon als vroedvrouw, daarna heeft ze vele jaren bij OWG gewerkt. Daarnaast is ze op velerlei gebieden actief geweest als vrijwilligster en dat is ze nog steeds.
• Eindelijk! De Bavo-uurwerken lopen weer en de tweede luidklok is in gebruik genomen. Op zondagmorgen luiden voorafgaande aan de dienst de beide klokken tegelijk en de kleine klok doet dienst als Angelusklok, deze luidt drie keer per dag, in het weekeinde twee keer daags, op vaste tijden. Later in het jaar is er nog een officiële inwijding.
• Ja, het is geweest en komt nooit meer terug. Het is over en uit! Dat was de reactie van Piet en Jeanne van den Bosch op mijn bericht dat hun snackbar de Paddestoel is afgebroken. De laatste winkels in de Sliedrechtstraat zijn gesloopt en daarmee is ook voor mij een herinnering uit mijn jeugd verdwenen. Op de foto rechtsonder de schoorsteen van de patatoven. Het adres Sliedrechtstraat 26 komt terug in de nieuwbouw maar patat kun je er niet krijgen.

FEBRUARI
• Aan de Ossenisseweg begint de grondsanering op een plek waar ooit een wasserette heeft gestaan. De grond blijkt sterk vervuild met gechloreerde koolwaterstoffen. Het is een klus die enkele maanden heeft geduurd, de grond is tot enkele meters diep afgegraven.
• De première van de Pendrecht Dromen & Idealen was interessant en afwisselend omdat de stukken op verschillende locaties werden gespeeld. De namen van de stukken waren: Geflipte idealen (in de Larenkamp), Het ijzeren kistje (in het Pendrecht Theater), Als ik God was (in een leegstaande flatwoning aan de Ooltgensplaatweg) en Nolda (in het Pendrecht Theater). Twee intermezzo’s werden gespeeld in het Pendrecht Museum terwijl het publiek van buiten toekeek.
• De renovatie van verpleeghuis Slingedael is begonnen. De bewoners zijn in de tussentijd ondergebracht in een tijdelijk onderkomen bij de Charloisse Lagedijk dat de toepasselijke naam Tussendael heeft gekregen. Slingedael lijkt nu ingepakt door Christo, de kunstenaar die ooit de Pont Neuf in Parijs en het Rijksdaggebouw in Berlijn inpakte. De renovatie is klaar en de bewoners zijn onlangs teruggekeerd, in maart is de officiële opening.
• Een zware storm teistert Pendrecht en de gevolgen zijn op veel plekken zichtbaar. De fairy bell is omgevallen, de kerstverlichting bungelt aan de Middelburgt, het verkiezingsbord ligt in het water en bouwhekken zijn omgewaaid.
• In 2010 is de Baarlandhof opnieuw ingericht en voor de begrenzing van de parkeerplaatsen zijn zogenaamde varkensruggen gebruikt. Die vielen niet erg op dus werd de schilderskwast ter hand genomen en dit is het resultaat.

MAART
• Als moeder van het Stellenbos zorgde Mimount Hammouche ook in 2011 voor activiteiten in de avonturenspeeltuin aan het begin van de Herkingenstraat. Eén daarvan was de aanleg van een kruidenspiraal, dat gebeurde op drie middagen.
• Eind 2009 was er nog een groot afscheidsfeest en nu is de sloop van de Groosmanflats in de Kruiningenstraat begonnen. Voor een buitenstaander had de sloper wel een vreemde volgorde van werken, ze begonnen niet aan een uiteinde maar ergens in het midden. Dat had te maken met de voortgang van de asbestsanering, aan het einde van de maand waren de beide flats weg.
• Het lijkt wel de Gele Rivier… Dat was een spontane reactie over het vervuilde water in de singels. Waarschijnlijk is men ergens aan het spuien en omdat de singels met elkaar in verbinding staan was het in de hele wijk te zien. Een andere uitspraak die ik hoorde was: de Meeuwenplaat is nu schoner dan het water in de vijver!
• De jury (bestaande uit deelraadsvoorzitter Ed Goverde, voorzitter van stichting Historisch Charlois Wim den Boer en ik) hebben het volgens afspraak maanden lang geheim gehouden maar op 30 maart was het dan zo ver. De namen van de nieuwe flats in de Dinteloordstraat zijn onthuld, ze heten Dintel en Volkerak, naar het water dat ten oosten en ten westen van Dinteloord ligt. Na de onthulling heb ik in een toespraak uitgelegd hoe we tot deze keuze waren gekomen.
• Regelmatig kom ik tijdens mijn wekelijkse wijkronde grappige situaties tegen en dit is er eentje van. Een bewoner van een flat bij de Oldegaarde heeft een wel heel creatieve manier gevonden om zijn fiets te stallen. Zou een fietstrommel hier uitkomst kunnen bieden?

APRIL
• Tijdens een bijzondere dienst in de Sint Bavokerk zijn de nieuwe uurwerken en de tweede luidklok officieel ingewijd, respectievelijk ingeluid. Eén van de sprekers was Ed Goverde van de deelgemeente Charlois en aan het einde van de dienst werd een plaquette onthuld. Daarop staan alle namen van de mensen die aan de financiering van de tweede luidklok hebben bijgedragen, deze actie had de toepasselijke naam Een welluidend aandeel.
• De Werkgroep Zierikzeebuurt bestaat 12½ jaar en dat werd gevierd in de recreatiezaal van de flat Schouwen. Joke en Johan van Peer zijn de drijvende krachten van de werkgroep en toen plotseling Alaattin Erdal van de deelgemeente Charlois binnenstapte was het duidelijk wat er ging gebeuren: Joke en Johan kregen een zilveren Karel de Stoutespeld.
• Het Ovezandepad is voor mij een bijzondere plek in de wijk, het was immers op mijn voorstel dat het pad deze naam heeft gekregen. Ovezande is de geboorteplaats van Ernest Groosman, de architect die de portiekwoningen heeft ontworpen die hier hebben gestaan. Bij de officiële oplevering van het Ovezandepad was o.a. Marcel Groosman aanwezig, de zoon van de architect. Aan het einde van de oplevering schoten wij confettikanonnen af en tot op de dag van vandaag liggen er nog confettisterretjes in het plantsoen.
• De officiële opening van het Turks Huis op de nieuwe locatie aan de Sommelsdijkstraat viel samen met het Internationaal Kinderfeest. Harry en ik waren als burgemeesters van de wijk ook uitgenodigd, niet wetende dat wij nog een taak hadden te vervullen. Voor de officiële opening werden er maar liefst 10 namen opgelezen van mensen die als lintenknippers zouden fungeren, inclusief Harry en ik.
• Deze maand was Eimert Hazenbroek, beter bekend als de kippenboer op het Plein, held van de campagne Pendrecht is Goed Bezig. Als afsluiting van zijn maand was er voor zijn winkel een paasactiviteit waarbij een eerdere held in de persoon van Joke Spijkers als Paashaas optrad.

MEI
• Bij de nationale dodenherdenking op 4 mei bij De Vallende Ruiter bij het Zuidplein leggen veel organisaties bloemen bij het monument. Voor het eerst doet Vitaal Pendrecht mee aan de dodenherdenking, de krans wordt gelegd door de beide Pendrechtse burgemeesters.
• Een straat die ieder jaar veel organiseert is de Halsterenstraat. Sjannie de Mooij is de motor achter de activiteiten en zoals ik al heb verteld heeft zij aan het begin van het jaar een onderscheiding gekregen. Deze kleinschalige activiteit was ter gelegenheid van Moederdag.
• Wijkkunstenares Sofia Semedo was één van de 60 deelnemers die exposeerde tijdens de Kunstdagen in het Novotel. Sofia schildert voornamelijk portretten en zij heeft een speciale voorliefde voor Afrika omdat haar ouders uit Kaapverdië komen. Zij had dan ook twee portretten van Afrikaanse vrouwen meegenomen om ten toon te stellen.
• Pendrecht, een wijk waar muziek in zit was een geslaagd evenement, mede door het prachtige weer waren er veel bezoekers. Wat was het druk en gezellig op het Plein, het leek wel of oude tijden herleefden. De hele dag door waren er optredens van verschillende muziekgroepen, verder was er een plantjesmarkt die een groot succes was: aan het einde van de dag waren er zo’n 900 tassen met planten uitgedeeld.
• Over planten gesproken: ook in 2011 is Plein 1953 in de zomermaanden opgefleurd met hanging baskets en voor het eerst hingen er ook vier van die hangende geraniumschalen in de Baarlandhof, met dank aan wijkcoördinator Ilona Otter. Bovendien kwamen er in de wijk maar liefst 30 geraniumzuilen waarvan een deel op Plein 1953 stond. In schril contrast met de bloemenpracht is eh… hoe heet dat ding ook al weer?

JUNI
• De imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig is de laatste maand ingegaan en de laatste held is mijn collega, nachtburgemeester Harry Kock. Hij zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat de helden met elkaar in contact blijven, Harry is behalve voorzitter van Vitaal Pendrecht daarom ook de voorzitter van de heldengroep. Voor de duidelijkheid: het was echt toeval dat Harry en zijn vrouw ook bij het billboard waren toen ik foto’s ging maken.
• Vanwege de dreigende bezuinigingen en de komende aanbesteding van het openbaar vervoer zijn er al verschillende korte acties geweest bij de RET. Op 9 juni staakte de RET de hele dag en bood het metrostation een ongewone aanblik. Het zou niet de laatste actie zijn en de eerste gevolgen van de bezuinigingen zouden al in december merkbaar worden.
• Zomaar een plaatje van de zomer, het rozenperk achter de Tiengemetenflat staan er mooi bij. Dat kon niet gezegd worden van de jeu de boulesbaan, daar stond het onkruid bijna net zo hoog als de rozen. Enkele maanden later werd die baan trouwens door taakgestraften schoongemaakt.
• Nog twee maanden en het Kinder Service Hotel vertrekt uit Valckensteyn. Dan is het echt afgelopen met het gebouw dat 40 jaar geleden de trots van Pendrecht was. Maar de ontmanteling van Valckensteyn is al begonnen want de naam is verdwenen. Het gebouw is nu grotendeels gestript en als de berichten kloppen komt morgen die hele grote sloopkraan.
• Op het terrein van Speeltuin 7 is de afsluiting van de campagne Pendrecht is Goed Bezig. De meeste helden waren er, inclusief Shanta Algoe die speciaal uit Amsterdam was gekomen. Behalve eten waren er verschillende sprekers en kreeg ook de laatste held Harry Kock zijn portret op canvas. Na afloop kreeg iedereen een herinneringsboekje uitgereikt.

MUZIKAAL INTERMEZZO
We zijn nu halverwege 2011 en daarom is er een muzikale onderbreking.

Bien Hofman kondigde Leon Lissitza aan. Hij won in 2008, 2010 en 2011 het nationale senioren songfestival. Hij heeft een prachtige stem en bracht El Humahuaqueño, een Peruaans lied, dat bekend gemaakt is door de Madrileense tenor, Placido Domingo.

JULI
• De foto van burgemeester Aboutaleb hangt op het billboard om namens het gemeentebestuur zijn waardering te laten blijken voor de manier waarop de wijk zich weer op de kaart heeft gezet. Heel veel bewoners zijn daar al jaren mee bezig en één van de doelen van de campagne was om dat ook aan de buitenwereld duidelijk te maken. De campagne is weliswaar afgelopen maar de heldengroep blijft contact houden om van elkaars kennis te profiteren.
• Het puin van de Kruiningenstraat is nog maar amper opgeruimd of de afbraak gaat verder in de Hontenissestraat. Daarbij valt ook de vroegere woning van wijkkunstenaar Rex Mundio onder de slopershamer, het zal niemand verbazen dat verschillende muren in zijn huis waren beschilderd.
• Ook de voormalige ruimte van de BOP, de Bewonersorganisatie Pendrecht, aan de Ossenisseweg wordt gesloopt. Daarmee verdwijnt de laatste herinnering aan de bewonersorganisatie die de laatste jaren in de vergetelheid is geraakt, veel activiteiten zijn overgenomen door Vitaal Pendrecht. Regelmatig kwam ik hier voor de coördinatiegroep-vergaderingen en vooral voor het maken van toen nog wijkkrant In de Kijkerd. Deze maand is het trouwens precies 25 jaar geleden dat de allereerste Pendrechtse wijkkrant verscheen en de eerstvolgende In de Kijkerd wordt daarom een jubileumnummer.
• De vroegere pastorie van de Triomfatorkerk heeft lange tijd leeg gestaan maar krijgt een nieuwe bestemming als kinderopvang. De ruimte wordt zowel van buiten als van binnen grondig gerenoveerd waarbij ook de gevels worden schoongemaakt. Nooit geweten dat die muren zo mooi geel waren, wat zou het geweldig zijn als ook het kerkgebouw zelf op deze manier opgeknapt zou kunnen worden.
• Op Plein 1953 is een rommelmarkt en dat gebeurde in 2011 een aantal keren. De eerste keer waren er niet zo veel bezoekers. Ook dit jaar zijn er rommelmarkten op het Plein.

AUGUSTUS
• Opnieuw een foto voor de afdeling rariteiten. Eerst hing er één gitaar, niet veel later hingen er twee gitaren aan dit huis aan de Tiengemetensingel. Heel even hing er zelfs een derde exemplaar aan een boom tegenover het huis. Maar wie dit merkwaardige tafereel nog wil zien moet ik teleurstellen, de muziekinstrumenten hangen er niet meer.
• Onder de naam Convoi Humanitair 2011 zette Zuiderkroonbewoner en toen nog RET-buschauffeur Cees Dorsman een hulpactie op touw om zijn vroegere Hongaarse buurman aan een scootmobiel te helpen. In betrekkelijk korte tijd waren de financiën rond en samen met een collega ging Cees de scootmobiel naar Hongarije brengen, een rit van meer dan 3000 kilometer.
• De jaarlijkse iftar maaltijd bij het Turks Huis leverde een probleem op. Het nieuwe gebouwtje is niet zo groot en waar laten we alle eters? De oplossing was snel gevonden door op het terrein een partytent neer te zetten. Ik kan uit ervaring zeggen dat het hutje mutje was, maar het was wel gezellig en het eten smaakte prima.
• Op 31 augustus is met enig ceremonieel vertoon Valckensteyn officieel gesloten. Twee kinderen van het Kinder Service Hotel, de laatste huurder, gaven een papieren sleutel aan Dennis Lausberg van Woonstad Rotterdam en daarna begonnen de kinderen op hun manier aan de sloop van Valckensteyn, al had de wind er veel vat op. In een feestelijke optocht, compleet met draaiorgel en ballonnen langs de route, liep iedereen naar Plein 1953 waar het nieuwe onderkomen van het Kinder Service Hotel in de Middelburgt werd geopend.
• Het gerucht dat er op de bovenverdieping van het voormalige De Zeeuwpand aan de Slinge een tijdelijke opvang zou komen van de stichting Shelsz voor ex-verslaafden en ex-psychiatrische patiënten veroorzaakte veel onrust in de wijk. Bij de officiële instanties was daar niets over bekend en toen er klachten kwamen over overlast grepen de gemeente en de deelgemeente alle mogelijke middelen aan om Shelsz weg te krijgen. Uiteindelijk koos de stichting eieren voor zijn geld en vertrok uit eigen beweging waarna de rust terugkeerde.

SEPTEMBER
• Op 3 september was het 25-jarig jubileum van gymclub de Oud-fitters. Met de gymclub heb ik een bijzondere band want het was mijn moeder die destijds het initiatief heeft genomen voor de oprichting. Tijdens een besloten bijeenkomst heb ik een fotopresentatie gegeven waarin de geschiedenis van de club uitgebreid in beeld kwam, daarna was er een etentje in restaurant Vrijenburg. De deelgemeente Charlois bood als verjaardagscadeau een geldbedrag aan en als dagburgemeester heb ik de club een adoptieboom langs het Havenspoorpad geschonken.
• Het evenement Pendrecht Pakt Uit op Plein 1953 was tegelijk met de jaarmarkt van de winkeliersvereniging. Het veelzijdige programma omvatte muziekoptredens van onder andere de Music United Brass, de Euroband en Team Red. Verder waren er fietswedstrijden, een mini-carnavalsoptocht en attracties voor kinderen.
• De nieuwbouw aan de Burghsluissingel is bijna klaar en Aafje organiseerde daarom een open huis. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd want een half uur voor de aanvang stond er al een lange rij wachtenden. Op de valreep kon ik nog even komen en was het rustig maar dat was eerder niet het geval: honderden mensen grepen deze kans om een kijkje te nemen in de Aafje-woningen. Eergisteren was de officiële opening.
• Ondanks de stagnerende huizenmarkt gaat de nieuwbouw in de Tuin op het Zuiden gewoon door. Op 20 september ging de officiële eerste paal de grond in van De Borders en toekomstig bewoonster Ajla Blazevic kreeg de eer om plaats te nemen op de heistoel. Na het afschieten van confetti ging iedereen naar het Tuinhuis en daar werden de nieuwe gebiedsafspraken voor Pendrecht ondertekend.
• Ook in 2011 was er vier keer zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk. Op 18 september viert Jan van Dijk onder grote belangstelling zijn 50-jarig organistenjubileum, enkele maanden eerder bestond het Vierdagorgel 40 jaar en ook dat werd met een concert gevierd. Na afloop waren er enkele toespraken en kreeg Jan een hoge kerkelijke onderscheiding, het Draaginsigne in Goud met Briljant. De muzikale kwaliteiten van zowel Jan als het Vierdagorgel heeft u aan het begin van deze avond kunnen horen. Tussen twee haakjes: het volgende concert is aanstaande zondag.

OKTOBER
• Het beeld Beertje dat sinds 1993 bij Valckensteyn stond is gestolen. Het beeldje van Adri Blok is kort daarvoor in aanloop naar de sloop van Valckensteyn met sokkel en al tijdelijk op het opslagterrein op de parkeerplaats gezet. Terwijl de discussie over een nieuwe plek nog gaande was sloegen de koperdieven toe, een omwonende die zijn hond uitliet ontdekte op een zondagmorgen dat het beeldje weg was. Het wrange is dat de voorganger van het Beertje, het beeldje van de potsenmaker, óók door diefstal is verdwenen.
• Bij een deel van de nieuwe woningen van De Hagen zijn zogenaamde entree-elementen neergezet. Op het eerste gezicht lijken ze allemaal hetzelfde maar dat is beslist niet waar, door variaties in de hekjes en de steenpatronen wilde de architect ieder huis uniek maken.
• Terwijl ik voor een korte vakantie in Parijs ben is er groot alarm in de Open Hofkerk. Bij sloopwerkzaamheden in de kelder komt asbest vrij en het gebouw wordt direct verzegeld. Na onderzoek blijkt alleen het deel van de stichting Sonshine vervuild en in de daaropvolgende weken wordt het asbest weggehaald.
• Onder de naam Vitaal Pendrecht gaat de markt op was er een bijzondere bijeenkomst in de Sint Bavokerk en tijdens de bijeenkomst werd deze groepsfoto gemaakt. Door de economische crisis, bezuinigingen, subsidiekranen die langzaam dichtgaan en veranderingen in de manier van bewonersparticipatie wordt het steeds moeilijker om activiteiten gefinancierd te krijgen.
• Op verschillende plaatsen in Pendrecht liggen hinkelbanen, bestaande uit 10 genummerde stoeptegels. Deze stapel genummerde tegels lag op de parkeerplaats achter de nieuwbouw aan de Burghsluissingel. Komt er een grote hinkelbaan in Pendrecht? Nee, deze tegels zullen worden gebruikt om de parkeervakken te nummeren..

NOVEMBER
• De entree van de Kerkwervesingelflat wordt verbouwd en daarmee verdwijnt de laatste draaideur in Pendrecht. Het grote nadeel van draaideuren is dat ze ontoegankelijk voor rollators en rolstoelgebruikers. De verbouwing is nu bijna klaar. Weet u nog dat heel vroeger het postkantoor aan de Slinge ook een draaideur had?
• Aan de eindpunten van de kindvriendelijke routes zijn de zogenaamde eindelementen geplaatst. De kindvriendelijke routes waren een onderdeel van de heldenmaand van Joke Spijkers in oktober 2009. Vanaf Plein 1953 lopen er 8 routes naar speelplekken in de wijk, iedere route heeft een eigen symbool in de vorm van een gekleurd dier. Het eindelement geeft aan dat hier de route eindigt en bestaat uit één of twee draadfiguren die het symbool van de route uitbeelden. Eén dezer dagen wordt als laatste eindelement een blauwe walvis op Plein 1953 neergezet.
• Een klusje op hoog niveau. De nieuwe uurwerken in de Bavo-toren hadden last van kinderziektes, bij storm zwiepten de wijzers heen en weer en enkele malen stonden één of meer klokken plotseling stil. Om de problemen voorgoed te verhelpen zijn de wijzers in de fabriek verstevigd en uitgebalanceerd, daarom was de Bavo-toren gedurende enkele dagen wijzerloos.
• In de hal van de hoge flat van de Zuiderkroon heeft kunstenares Nina Valkhoff in drie dagen tijd een muurschildering gemaakt. De onderwerpen zijn gekozen in overleg met enkele bewoners en het werd een skyline van Rotterdam.
• Op Plein 1953 zijn vijf wegwijzers neergezet die de weg naar winkels en instellingen wijzen. Eentje staat er midden op het Plein, de overige vier aan de randen.

DECEMBER
• Op 11 december gaat de nieuwe dienstregeling van de RET in en dat betekent het einde van de buslijnen 63 en 64. Deze twee lijnen zijn er gekomen als gevolg van acties van bewoners na het opheffen van de populaire lijn 77. De lijnen 63 en 64, die in 2008 met veel feestelijkheden in gebruik werden genomen, hebben het niet gered want de bussen waren meer leeg dan vol. Op de foto rechtsonder het allerlaatste taxibusje van lijn 63 bij de halte Plein 1953.
• In de vorige eeuw zou er bij metrostation Slinge een nieuw kantoor van de toenmalige woningbouwcorporatie Onze Woongemeenschap komen maar door de fusie met de Stichting Volkswoningen ging dat niet door. Op dezelfde plek begon de bouw van een nieuw regiokantoor voor Woonstad Rotterdam. Dat gebeurde met een officiële bouwhandeling door deelgemeentevoorzitter Ed Goverde en de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam, Marja Molenaar.
• Vanaf 16 december geldt er in de Krabbendijkestraat bij de winkels een parkeerschijfzone, beter bekend als blauwe zone. Op alle dagen behalve zondag mag er tussen 9 en 6 maximaal een uur worden geparkeerd en is het gebruik van een parkeerschijf verplicht. Met posters en flyers werden de automobilisten geattendeerd op de nieuwe regeling.
• Op verschillende plekken in Pendrecht zijn of worden bomen gekapt. Linksboven de laatste week van de grote populier achter de Ostreaflat die na jarenlange discussies het loodje legde, de donkere wolken zijn wel heel symbolisch. Aan de Sliedrechtstraat tegenover de Zuiderkroon verdwenen 9 esdoorns, een week later stonden er al nieuwe bomen. In het achterste deel van de Ellewoutsdijkstraat verdwenen niet alleen de bomen maar ook het struikgewas langs de huizen. Nog niet gekapt zijn de wilgen langs de Burghsluissingel, daar komen dan de platanen die nu tijdelijk naast het Tuinhuis staan.
• Kerstfeest in Pendrecht. In de Open Hofkerk gaven het kamerkoor Ad Libitum en organist Bas de Vroome een concert dat in het teken stond van kerst. Totaal anders was het kerstconcert in de Sint Bavokerk dat heel afwisselend en sfeervol was. Voor de negende keer organiseerde Vitaal Pendrecht kerst op het Plein en ook daar was muziek. Zonder geluid was de fairy bell, de lichtgevende kerstboom die op de Meeuwenplaat staat. En er stonden ook dit jaar weer Opzoomerkerstbomen in de wijk.

OVERLEDEN IN 2011
Ik wil nog even stilstaan bij enkele bekende mensen die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen en ik doe dat in de neutrale, alfabetische volgorde.
• Marlon Brown, de initiator van het Zomercarnaval en deelnemer aan Exotic Pendrecht.
• Jan de Bruijn, de secretaris van de bewonerscommissie Ostreaflat.
• Jennefer van Oostende, leerling van de basisschool De Koppeling die is omgekomen door een misdrijf.
• ds. T.D. van Soest, de eerste predikant van de Open Hofkerk en de oprichter van het Open Hofkoor.
• Henk de Vries, de penningmeester van de Huurderscommissie Zuiderparkflat.
Mag ik u vragen om met een kort moment van stilte deze mensen te gedenken.

JUBILEUM
Vorig jaar hadden we verschillende jubilea en dat zal dit jaar eveneens het geval zijn. Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de Triomfatorkerk in gebruik is genomen.

AFSLUITING
Hiermee eindigt mijn terugblik op 2011. Lang niet alles kon aan bod komen maar ik hoop dat u aan veel momenten uit het afgelopen jaar met plezier zult terugdenken.

Ik wens u allen voor de nog resterende 11 maanden een heel voorspoedig 2012 toe!