Tour de Fransje – mozaïek met de Kindercampus Pendrecht

Op zaterdag 3 juli start en finisht de proloog van de Tour de France in Charlois. Om Charlois alvast in beweging te krijgen, maken schoolkinderen een enorm kunstwerk van mozaïek.
Het onderwerp?
Fietsen natuurlijk!
De deelgemeente heeft mozaïekatelier Trotz & Brink gevraagd het mozaïekproject uit te voeren. Fransje Trotz en Michiel Brink zijn de gezichten achter dit in Oud-Charlois gevestigde atelier. Zij benaderen scholen of ze mee willen doen en in workshops gaan de kinderen vervolgens aan de slag. Zo dragen Charloise kinderen letterlijk hun steentje bij aan dit grote en spannende sportevenement. Ook de kinderen van de Kindercampus Pendrecht doen mee in dit project.
Zij tekenen hun droomfiets. Dit mag van alles zijn: van een science fictionfiets tot een eenwieler. Per school wordt de mooiste fiets uitgekozen, en hierin worden bijzondere elementen van de andere fietsen verwerkt. ‘Daarbij is het belangrijk dat de fiets wel herkenbaar blijft. Bij het selecteren van de tekeningen, letten we op de uitvoerbaarheid ervan in mozaïek. Kleine details zijn bijvoorbeeld moeilijker over te nemen, omdat mozaïeksteentjes toch wat grover zijn’, legt Michiel uit.
De mooiste tekeningen worden ieder overgebracht op een ondergrond van 1.20 bij 1.50 meter. Tijdens workshops, onder begeleiding van Fransje en Michiel, gaan de kinderen hierop de mozaïeksteentjes leggen. De mozaïeken van alle deelnemende scholen vormen samen één groot kunstwerk.
De reacties tot nu toe zijn ”hartstikke leuk”. ‘We vroegen om een paar tekeningen, maar krijgen hele stapels binnen. En niet zomaar wat fietsjes: met limonadeflesjes, een dakje, zadelverwarming, vleugels, een straalmotor en veel vrolijke, lachende pop- petjes op de fietsen. De kinderen zijn echt heel enthousiast’, vertellen de kunstenaars. Eén van de tekeningen, een eenwieler met een smiley, zal worden gebruikt als logo.
Het kunstwerk zal te zien zijn langs de route van de Tour. ‘Je kunt bijvoorbeeld een lint maken van dertig meter lang, zodat je een peloton voorbij ziet komen. Het zou leuk zijn als alle kinderen bij de feestelijke onthulling aanwezig kunnen zijn!’
Er racen straks honderden wielrenners door de stad, dus wat is er dan leuker om een kunstwerk te maken met als onderwerp de fiets? ‘Je ziet dat kinderen steeds meer met fietsen bezig zijn. Ze vinden het leuk en zijn trots op hun fiets. Dat weet ik zelf ook nog wel van vroeger’, vertelt Fransje.
Op de foto’s Michiel en Fransje met kinderen van de Kindercampus Pendrecht in de Middelburgt.