Veel protest tegen sluiting van de Larenkamp

Per 1 juli sluit wijkgebouw de Larenkamp de deuren. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor bewoners uit zowel Zuidwijk als Pendrecht.
De afgelopen jaren zijn al verschillende wijkgebouwen in Charlois verdwenen, zoals de Middelburgt in Pendrecht. Sommige Pendrechtenaren weken uit naar de Larenkamp in Zuidwijk, maar ook dat is nu voorbij.

Per 1 juli sluit de Larenkamp de deuren, zo heeft de gemeenteraad vorig jaar besloten. Het roept veel protest op, want het is een belangrijke ontmoetingsplaats met allerlei activiteiten waar bewoners uit zowel Zuidwijk als Pendrecht gebruik van maken. Komende week woensdag staat er een protestactie in Zuidwijk gepland. Die wijk oppert nu zelfs al of het niet mogelijk is om voortaan deel uit te maken van de gemeente Barendrecht, omdat daar culturele instellingen wel open blijven.

Om de sluiting goed te organiseren is een werkgroep actief om de huurders en activiteiten op een goede manier nieuw onderdak te geven. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met alle betrokken huurders. Een groot deel van hen heeft al een nieuwe plek gevonden in of buiten Charlois. Zo gaat trombosedienst STAR naar Aafje Schoonegge. Met zes partijen wordt samengewerkt om hen op één plek onder te brengen. Het gaat om de Bibliotheek, Caleido, ASVZ, Dock, Thuis Op Straat en de Ouderenhuiskamer (inclusief pedicures). Het belang van deze partijen voor Charlois is groot waardoor zij in de omgeving van de huidige Larenkamp gezamenlijk moeten worden ondergebracht. Omdat dit niet voor 1 juli haalbaar is, mogen zij voorlopig nog in de Larenkamp blijven.

De sluiting roept veel protest op en is al meermalen in de publiciteit geweest. Zo ook deze week nog:

* OPEN Rotterdam maakte een reportage over de ouderenhuiskamer in de Larenkamp.

* In Dichtbij verscheen deze week het volgende artikel over de Larenkamp:

‘Van de zotten dat wijkcentrum De Larenkamp wordt gesloopt’

ROTTERDAM – ZUIDWIJK – In een brief aan de gemeenteraad heeft het comité ‘Red de Larenkamp’ nogmaals haar onvrede geuit over de sluiting van De Larenkamp. Het wijkcentrum wordt als het aan de gemeente ligt per 1 juli gesloten en gesloopt.

‘Als ik de Larenkamp binnen stap en ik zie hoe goed het gebouw eruit ziet en hoe levendig het is, dan is het van de zotten dat het gesloopt wordt’, zegt Fred Meeuwissen.

Hevig verzet
Hij is woordvoerder namens ‘Red de Larenkamp’ en verzet zich met het comité hevig tegen sluiting en sloop van het wijkgebouw. Er is nog maar een maand de tijd om de situatie te veranderen, dus komt het comité met een stevig eindoffensief. Op 3 juni wordt een protestbijeenkomst in het wijkcentrum georganiseerd en ‘Red de Larenkamp’ heeft gevraagd om inspraak bij de gemeenteraad.

Markante gebouw
‘Wij willen dat het college de eerder genomen beslissing terugdraait’, zegt Meeuwissen. Het markante gebouw aan de Slinge is een thuishaven voor bewoners van Zuidwijk en ook Pendrecht. De bezuinigingsronde maakt nu echter een eind aan De Larenkamp. ‘Ik begrijp dat de gemeente harde beslissingen moet nemen, maar deze beslissing is onbegrijpelijk. Het gebouw verkeert in een uitstekende staat en biedt faciliteiten die nergens anders in de directe omgeving te vinden zijn. Er zijn voldoende huurders bereid om een kostendekkende huur te betalen maar de gemeente laat de kansen liggen.’

Medisch cluster
Meeuwissen noemt het voorbeeld van het medisch cluster. ‘Sinds 2006 zijn medische organisaties uit de buurt met de gemeente in gesprek geweest over het vestigen van een medisch cluster in De Larenkamp. Zo’n cluster levert een stabiele huuropbrengst op en kan bovendien van onschatbare waarde zijn voor de wijk. De gemeente laat het links liggen en onderzoekt geen andere mogelijkheden dan sluiting en sloop. Er is zelfs een koper bereid om, met behoud van de huidige functies, het pand te kopen. Ook die mogelijkheid is nooit serieus genomen’, aldus Meeuwissen.

Financiële vergissing
‘Red de Larenkamp’ heeft begroot dat renovatie voor 1,8 miljoen euro mogelijk is, terwijl de gemeente volgens Meeuwissen uiteindelijk tussen de 2 en 3 miljoen euro moet neertellen voor sloop van het gebouw. ‘Wij denken dat de gemeente ook een financiële vergissing maakt met dit besluit. We hebben een hele sobere renovatie voorgesteld. We hoeven geen paleis, alleen een functioneel wijkcentrum waar bewoners kunnen doen wat ze er altijd al deden.’