Vernieuwen van ‘t inwendige van de lantaarnpaal

Een bestelbusje van CityTec reed de Halsterenstraat in en medewerkers van deze specialist in dynamisch straatmeubilair in de openbare ruimte. Zij zijn er voor het bedenken en plannen tot de daadwerkelijke uitvoering en het beheren van o.a. de openbare verlichting. CityTec is op zich weer een onderdeel van Joulz.

Maar het busje kwam met oranje flexibele kabelbescherming en dichte contactdozen.

Eén van de mannen werd net overvallen door een kortstondige regenbui en trok een plastic zak over zijn hoofd.

Bij elke oudere lantaarnpaal legden ze een stuk van de kabelbescherming neer en een dichte contactdoos. Door die dichte doos worden de kabels minder kwetsbaar voor vocht en dergelijke en heb je minder kans op stroringen.

Die vervanging is simpel. Het dekseltje van de paal ging eraf, de draden werden los geschroefd en in de nieuwe doos weer vastgedraaid en doos opnieuw aangebracht.

Zo’n oud contact ging via een grote broer van het klassieke kroonsteentje. Op het derde fotootje van boven kun je zo’n verbinding ontdaan van de kabels zien.

Meer werk kostte het aanbrengen van die oranje kabelhuls. Er moest flink wat aarde afgegraven worden. de kabel moest los en de oranje huls eromheen. Eén van de werkers legde uit waar dat goed voor was. Zo’n paal wordt weleens getroffen door een auto en slaat dan dubbel of kan ook een beetje een knik krijgen. De kabel kan dan openscheuren en de lantaarnpaal vervolgens onder stroom komen te staan.

“Als je hond dan zijn poot opbeurt en eh …… Is gebeurd, hoor!”, zei ie met een ernstig gezicht.

De boodschap kwam over. Goed dat dat gebeurt. De woonomgeving wordt er veiliger van. En illegaal stroom aftappen gaat ook zo eenvoudig niet meer.

Over het relais in de oude palen werd ook nog even gesproken. Die komen ook bijna niet meer voor. Je kon tegen die palen een schop geven en dan sprong het veertje over. Ging de lamp uit. Of omgekeerd als hij uit was. Schop ertegen en de lamp ging branden.

Volgens de werkman van CityTec kon dat ook bij vriezen gebeuren daar reageerde het veertje ook op.

Na het werk van CityTec allemaal verleden tijd, dus.