Verslag college Onderwijs en scholing van dinsdag 12 juni

Arie van der Krogt maakte het verslag van het college Onderwijs en scholing. Een mooi verslag, kort en bondig.
De Universiteit van Pendrecht

Dinsdag 12 juni, college in Pendrecht, We zitten in Over de Slinge, een vrolijke school in een zaal met zestig mensen van acht tot tachtig jaar. Armando zingt het Pendrechtlied met de prachtige slotregel: “Aan het eind komt het goed, ja”.
Het college gaat over onderwijs en opvoeding en we krijgen les van van Alime en Ghizelaine, van Kyomi en Semhar, van Freek en van Mimount, en van vele andere kinderen, ouders en leerkrachten uit Pendrecht. Hier leer je van de mensen die het “echt” weten, omdat ze er dagelijks mee te maken hebben. En het is zoals een bekend spreekwoord zegt: Op Pendrecht rijmt niet ‘goed’, maar op Pendrecht rijmt wel ‘echt’.
We leren dat het doodzonde is dat de Kindercampus uit Pendrecht is verdwenen. Wegbezuinigd, maar domme zuinigheid, want de Kindercampus levert meer op dan het kost. Door de Kindercampus maken kinderen uit Pendrecht kennis met sporten en andere activiteiten. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ze gaan naar hockey of judo, naar knutselen of kookles. En die activiteiten doen ze samen met kinderen van de andere twee scholen in de wijk. Iedereen wordt opgehaald en thuisgebracht door TOS (Thuis op Straat). Vroeger was er altijd ruzie tussen leerlingen van verschillende scholen, maar nu ze vaker samenspelen is de sfeer veel beter. Vitaal Pendrecht, de actieve organisatie van bewoners in de wijk, wil de Kindercampus weer terug.
Ze willen ook een Studiefonds voor kinderen uit de wijk die gaan studeren, zodat ouders die dat nodig hebben een extra beurs krijgen voor hun zoon of dochter. Als tegenprestatie vragen ze dan dat de kinderen of de ouders één dagdeel per week iets terug doen voor de wijk.
In Pendrecht zitten op dit moment 1000 kinderen op de basisschool. Duizend kinderen die straks de nieuwe generatie zijn van de wijk. Hun opvoeding nu bepaalt de kansen van Pendrecht straks. Hoe meer zij nu mee krijgen, hoe beter de wijk er in de toekomst voor staat. Daarom wil Vitaal Pendrecht dat de kinderen de beschikking krijgen over een coach. Iemand die ze helpt en bij wie ze terecht kunnen. Mentoren die goed met kinderen overweg kunnen en die het hart op de juiste plek hebben. Er zijn in Pendrecht genoeg mensen die dat zouden kunnen en Vitaal Pendrecht wil ze opsporen en screenen.
Pendrecht zit in de lift, dat zie je op zo’n avond. Een hechte gemeenschap die verder vooruit wil. Het is eigenlijk vreemd dat juist nu het beter gaat, de gemeente bezuinigt op die dingen die voor de verbetering zorgden. Daarmee gooi je eigenlijk je eerdere investeringen weg.
Piet Boekhout besloot de avond met een verhaal over opgroeiende kinderen. Hij vergeleek ze met ruwe diamanten, die je moet slijpen voordat ze gaan glinsteren. En weet je waarmee ze diamanten slijpen?, vroeg hij aan de zaal. Met een diamant. Ouders, mentoren, en leerkrachten, de diamanten van Pendrecht. En niet te vergeten: mensen die over geld beschikken. Mensen die weten, dat als je in Pendrecht investeert, je elke euro driemaal en dwars terugziet.
“Echt!”

Arie van der Krogt
aj.vanderkrogt@rotterdam.nl