Winkelblokken Sliedrechtstraat op weg naar het einde

Wie nu door de Sliedrechtstraat langs de voormalige winkelblokken loopt kan zich nauwelijks voorstellen dat dit ooit bloeiende buurtwinkels waren. Dat was één van de uitgangspunten van Lotte Stam-Beese: de bewoners moesten hun dagelijkse boodschappen dicht bij huis kunnen halen. Er zaten o.a. een bakker, twee slagers, twee groenteboeren, een textielhuis, twee sigarenwinkels, enzovoort. Door de komst van de supermarkten kwam de klad er in en geleidelijk verdwenen de zo vertrouwde zaken. In de laatste jaren zijn veel panden voor andere doeleinden gebruikt.

Dagburgemeester Mario Bosch is in deze omgeving opgegroeid en kent de oude winkels nog heel goed. Hij ziet de naderende sloop met lede ogen tegemoet want hij heeft hier veel herinneringen liggen. Met (de kinderen van) enkele vroegere winkeliers heeft hij nog steeds contact.

Eén van de zaken die het nog tot in de 21 eeuw heeft volgehouden was de tot ver buiten Pendrecht bekende snackbar de Paddestoel (1975-2008) van Piet en Jeanne van den Bosch op nummer 26. Ook met “Piet Patat” heeft Mario nog contact en regelmatig houdt hij Piet en Jeanne op de hoogte van wat er in de Sliedrechtstraat gebeurt.
Deze week is de eerste etalageruit met stalen platen dichtgemaakt en dat is uitgerekend bij de voormalige snackbar gebeurd. Het is een triest gezicht en die gloednieuwe prullenbak vormt een schril contrast.

Op de onderste foto is de snackbar in betere tijden te zien, op de foto van nu is nog goed zichtbaar waar het uithangbord heeft gezeten. Verschillende voorwerpen uit de snackbar zijn bewaard gebleven, de paddenstoel boven de deur bevindt zich nu in het Pendrecht Museum (vanwege de tentoonstelling van Margareth Visser is het historische kleinood tijdelijk weggehaald).

Het is nog maar een kwestie van tijd en dan zijn in navolging van de Herkingenstraat ook de buurtwinkels in de Sliedrechtstraat volledig verdwenen. Er komen eengezinswoningen voor in de plaats.