Zaterdag 23 augustus en de Kruiningenstraat

Een jaar of 20 geleden moet er een aardige verstandhouding in de hele straat geweest zijn. De lage nummers bij de Wemeldingestraat, het stuk tussen de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg en het stuk tussen de Ossenisseweg en de Nieuw Vossemeerweg hebben wel allemaal een ander karakter. In de begin jaren van Pendrecht zal dat niet zoveel uitgemaakt hebben. Nu is er sprake van drie afzonderlijke stukken straat. Heet allemaal Kruiningenstraat, maar hebben alledrie een heel ander karakter. Huiseigenaren in de lage nummers en vaak mensen die al jaren in Pendrecht wonen. Huurders van de Nieuwe Unie in het middenstuk tussen de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg. En een mengeling van huurders en kopers in het deel tussen de Ossenisseweg en de Nieuw Vossemeerweg.
Zaterdag 23 augustus was er in dat laatste deel een Opzoomerbarbecue. In het tussenstuk vierde de bewoners in de straat op op de gemeenschappelijke tuin de verjaardag van de kleine Nishendra. Op de foto is zij te zien. Bibberend van de kou, omdat ze net uit het zwembadje kwam. En bij wel twee optredens van de Pendrecht HotBrassband dachten de bewoners van de lage nummers: “wat gebeurt er toch allemaal?”
Sylvia van Eyk, initiatiefnemer van de barbecue, had van het kinderfeestje gehoord en begrepen, dat de Pendrecht HotBrassband ook op het feestje zou komen. “Kom dan ook even bij ons langs”, vroeg ze Maureen Maria. En er volgde een ontroerend optreden. De oudere buren van Sylvia vonden het prachtig.
De bewoners van de lage nummers gesteld op hun rust, vroegen zich af: “Kan dat allemaal maar zo?” Begrijpelijk. Als je door deze omgeving loopt, waan je je in een heel ander Pendrecht. De Wemeldingestraat zou zo een straatje in Zeist kunnen zijn. De mensen kennen elkaar al heel lang en weten alles van Pendrecht van jaren her. Maar wat er verderop in de straat gebeurt, is allemaal een beetje op afstand geraakt. De Sliedrechtstraat is een soort grens geworden.
Misschien volgend jaar een grensverleggend feest voor de hele Kruiningenstraat?