Zaterdag 3 juli ligt de finish van de proloog niet ver van Pendrecht

Er ligt al een poosje een uitgepeilde route over fietspaden van 8,8 of 8,9 kilometer. De start ligt op de Strevelsweg. Inmiddels kun je daar niet meer fietsen, want er wordt de parcoursbouwers zijn volop bezig om alles in gereedheid te brengen voor zaterdag, 3 juli, wanneer de Tour de France 2010 van start gaat.

Na 8,9, of misschien iets minder, 8,8 kilometer ben je bij de finish voor Ahoy en op de Zuiderparkweg. Een beetje verder en je zit ….. in Pendrecht.

Over de preciese afstand wordt op verschillende manieren gesproken. Voor de Tourrenners van zaterdag niet overigens. Voor hen ligt op de milimeter nauwkeurig vast welke afstand ze moeten rijden. Die is exact uitgemeten: 8,9 kilometer. Laat dat maar aan de Tour-organisatoren over.
Wie gaat winnen? Wereldkampioen tijdrijden en al drie keer winnaar van de proloog Fabian Cancellara is favoriet. Hij heeft concurrentie: Bradley Wiggins kan ook zeer explosief zijn op deze afstand en Alberto Contador, de gedoodverfde winnaar na 3 weken op de Champs Elysee, moet dit eigenlijk ook kunnen. Wie weet is Lars Boom een beetje bekomen van zijn miskleun bij de nationale kampioenschappen tijdrijden en kan hij in Rotterdam weer laten zien, dat ie tijdrijder is. Of zou Lance Armstrong nog een keer en nu echt voor het laatst fietsles geven aan het peloton?

Nog een paar nachtjes slapen en het grootste wielerevenement ter wereld gaat van start op Rotterdam Zuid.