Zomaar een middagje in Restaurant Zuiderkroon

Een restaurant vol met sjoelers en klaverjassers en een aardige horecamanager van Aafje. Ineens gaat het alarm. De spelers kijken verschrikt omhoog, zien werklui en hervatten meteen hun spel. Dat kun je allemaal meemaken in Restaurant Zuiderkroon. Never a dull moment.
Het was dinsdag rond het middaguur. Er was een groepje mensen om de lunch te gebruiken. Twee grootouders, hun dochter en kleinzoon en de oma van een vroeger vriend van de dochter. Later voegden zich nog twee bekenden van aan tafel bij de lunchgroep.
De tafel is de te klein voor 7 mensen, maar stoelen genoeg in het restaurant,. dus wat maakt het uit.

Albert Wesdorp, de horecamanager, loopt goed gemutst door het restaurant. Hij heeft een nieuwe outfit. ‘Wat zie jij er Aafje-achtig uit? En vind je het erg als ik een stoel van dit tafeltje meeneem naar de lunchtafel?’, vraagt één van de nieuwkomers. ‘Nee, dat vind ik niet goed’, grapt Albert, ‘anders vraag jij dat ook nooit?’
‘Wat heb je veel visite?’, reageert de stoelenman. De reactie is al even gevat als de vorige: ‘Dat is allemaal voor jouw afscheid! Er ligt hier geen toekomst meer voor je, toch?’

De visite van Albert neemt echt serieuze vormen aan en haalt kaarten en sjoelbakken tevoorschijn. Binnen no-time is het alsof je in een speelhol bent beland. Maar een speellokaal zonder dat het je geld kost, trouwens.

Aan één van de tafels wordt serieus gesjoeld. Bijna ‘met het mes op tafel’. Elly Kock, de vrouw van nachtburgemeester Harry, noteert secuur het aantal punten wat de speler bereikt heeft. Dat moet wel, want anders krijgen we scheve gezichten en die passen duidelijk niet in het etablissement.
‘Ha Elly, hoe gaat het?’, en tegen de anderen zegt de stoelenman, ‘weten jullie dat zij de vrouw van de nacveel bewoners gebruik van de hof om naar Plein 1953 te gaan of naar de Fysiotherapeut. Die obstakels leveren soms extra werk op voor de therapeut.

Het was zo’n rustig straatje. Sinds de Action in de straat is is er nogal een verandering opgetreden.

Obstakels aanbrengen zijn wellicht niet de goede oplossing.