De erfenis van slavernij ook in de Middelburgt

Er waren twee workshops. Willy Djaoen gaf les in Antilliaanse dans en Edsel Juliet demonstreerde verschillende muziekinstrumenten. Maar het werd heel erg leuk, toen de Feijenoordse Cultuurscout Margareth in vol ornaat Miss Folklore 2003 presenteerde. Er was eerst een optreden van Diana Henriquez’ Little Sweet Girls en vervolgens kwamen er verschillende missen op toneel. Willy Djaoen gaf uitleg over de kostuums. Hij kent alle betekenissen en weet hoe de prachtige jurken gemaakt worden en uit welke tijd de verschillende motieven stammen. Sommige dingen komen uit de Engelse tijd, andere weer uit de Franse tijd en weer andere uit de Nederlandse tijd. De kleine miss reciteerde een gedicht in het Papiaments.
Zij was de koningin van het oogstfeest. Een feest dat volgens cultuurscout Magareth even groot wordt als het zomercarnaval van Noord.
Maaike Chantrel gaf uitleg over het Actieplan Cultuurbereik. De drempels van de musea in Rotterdam blijken vaak erg hoog. Om die reden brengt men het museum onder de wijkbewoners. Er zijn 6 programma’s op Zuid. Het programma in de Middelburgt was er één van en liet vooral het Antilliaanse aandeel in de tentoonstelling zien. Er worden met opzet ook wijkbewoners betrokken in de programma’s. En de Little Sweet Girls zijn dan natuurlijk een schitterend voorbeeld van wat er in de wijk aan Antilliaanse Folklore te koop is.