Feestelijke handeling was storten van de voet van een kolom

De palen zaten er al in en de kelderruimte was ook al af. Op 1 december was de officiële handeling voor de start bouw van het nieuwe kantoor van Woonstad Rotterdam in Pendrecht het storten van een betonnen voet voor een belangrijke kolom in de toekomstige ontvangstruimte. Maria Molenaar en Ed Goverde deden het stortwerk.
Er stond een bouwkraan van Gebr. Verschoor, de aannemer op de plek waar tot voor kort Welkom in Pendrecht stond en waar ook de 25 helden van de campagne Pendrecht is Goed Bezig op een portret van 5 x 7 meter afgebeeld stonden. Het laatste 26ste portret was dat van burgemeester Aboutaleb, die helaas niet aanwezig kon zijn bij het feestje rond de start bouw van het kantoor van Woonstad Rotterdam Charlois.

De officiële handeling zou verricht worden door de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam, Maria Molenaar, samen met Ed Goverde van de deelgemeente Charlois. Maar wat zou die handeling zijn?

Er stond ook een grote betonwagen te draaien. De twee hoogwaardigheidsbekleders gingen in een wit oliepak en kregen bouwhelmen en werden bijgestaan door twee medewerkers van de aannemer. Hun opdracht was beton te storten in een bekisting voor de voet van een draagkolom van het pand. De kolom zal straks verschijnen in de entree van het gebouw.

Geen eenvoudige klus zoals het slaan van paal. Waarbij de officiële heier meestal in de heimachine zit en toekijkt hoe de heiers hun gebruikelijke werk doen. Nee dit keer moest er stevig aangepakt worden. Het vat met vloeibare beton moest precies boven de bekisting gemanoeuvreerd worden, de klep geopend en er moest een soort van mixer in om de luchtbellen uit het beton te kloppen.

Maria had tenslotte ook nog een troffel met een lintje om het cement af te strijken. Hun werk werd afgesloten met een applaus van de toeschouwers, die allemaal getuige waren geweest van de verrichtingen van het witte duo.

Pakken weer uit en op weg naar de borrel in de partytenten.