Heldin Sylvia kreeg haar foto uit handen van Ed Goverde

De caravan stond al klaar. Hij werd ingericht om naar Monschau te vertrekken. Maar voordat het zover was, werd de maand afgerond. En eh, zaterdag 31 julie doet heldin Sylvia als het even kan ook nog mee aan het belangrijke feest van haar opvolgster, Kimberley Marlin, Zomercarnaval 2010.

Sylvia had haar buren uitgenodigd en er waren een paar vertegenwoordigers van de deelgemeente Charlois en van Woonstad Rotterdam. Voorzitter Ed Goverde kwam langs en sprak de heldin kort toe. Hij prees haar inzet voor de straat en overhandigde haar de campagnefoto op canvas.

Ed is bekend met Opzoomeren. Hij vertelde het Kruiningenstraatpubliek dat hij zelf in 1994 de organisator was van de activiteiten in Lombardijen. In dat jaar startte Opzoomeren met een groot feest, waaraan de meeste Rotterdamse wijken meededen. Geel was de kleur, minstens 10 straten werden actief en op een centraal plein werd een heel programma afgewerkt. Daar werd het startsein gegeven, werd muziek gemaakt en werd afgesloten met een wijkdiner.

Opzoomeren heeft vanaf die tijd een hele ontwikkeling meegemaakt. En vorig jaar werd het record van 2018 straten bereikt. Opzoomeren werd de stille kracht die bewoners in straten bij elkaar bracht en bij elkaar hield.

De afgelopen maand is gewerkt aan het verzamelen van tips en tricks om mensen die in Pendrecht het voorbeeld van Sylvia willen volgen het werken makkelijker te maken. Sylvia is overigens verre van een stille kracht. Zij belt bij haar buren aan en gaat geen uitgebreid gesprek beginnen. Daar heeft ze de tijd niet voor. Meestal komt het neer op een kort commando. Maar in de Kruiningenstraat werkt dat wel. Dat is ook een kenmerk van Opzoomeren, weten hoe je je buren moet benaderen.

Sylvia had medeheld, Joke Spijkers, gevraagd haar te helpen met het bedienen van de mensen op de kleine en bescheiden viering. Zo konden Sylvia’s buren even bijpraten en plannen beramen voor de komende tijd. De straat heeft inmiddels door inspanningen van Sylvia en een paar van buren de status van een Eigen Kracht Straat verworven. dat betekent dat er wat meer budget is, dus met die activiteiten komt het wel.

De tips en tricks zijn overigens te vinden op de website www.pendrechtisgoedbezig.nl

Binnenkort zijn op de site www.opzoomermee.nl ook alle adviezen aan startende straten te vinden.

Die 2018 straten gaan vast nog in aantal groeien. Net zo lang tot de hele stad mee doet aan Opzoomeren. Als het van mensen als Sylvia van Eyk afhangt zal dat niet lang duren. Zij weet hoe ze het in haar straat aan moet pakken.
En een goeie buur is beter dan een verre vriend, toch?