Hellen Vreugd vouwt anisa’s om als echte Koto Missie te gaan

Hellen woont in Lombardijen en gaat voor haar feesten meestal naar wijken als Middelland, het Oude of het Nieuwe Westen. Daar hebben Surinamers hun ontmoetingsplekken en er is daar ook een 55+ voorziening voor Surinamers: Wo Mofina Tampe (‘ons bescheiden onderkomen’), met een naam in het Sranantongo. Maar op Zuid?

Het rare is dat misschien wel de meeste Surinamers in Rotterdam op Zuid wonen. In wijken als Pendrecht, Zuidwijk, Carnisse, Tarwewijk, Hoogvliet, in Beverwaard en andere wijken op Zuid wonen veel mensen uit Suriname. Nou is het feest Keti Koti er voor een deel van de Surinamers, want de Hindoestanen bijvoorbeeld, kwamen later in Suriname en hebben geen slavernij gekend. Zij kwamen op basis van een contract naar Suriname en Javanen, Chinezen en oorspronkelijke bewoners van Suriname zien Keti Koti niet als hun feest.

Een wens van Hellen en misschien ook wel van andere Surinamers zouden graag hun ontmoetingsplekken op Zuid hebben. Misschien kan daar in Pendrecht wat aan gedaan worden.

Haar stand had in ieder geval veel belangstelling.