Praten over vroeger en dan komt de Pendrecht langs

Pendrecht, Vitaal Pendrecht en de Pendrecht kamen zomaar spontaan langs op de nieuwjaarsbijeenkomst van de flat Duiveland.
Ze staan met zijn drieën aan een sta-tafel in de hal van de flat Duiveland. Mannen van de vaart. Midden zie je George Lippe. Ze diepen vast verhalen op over hoe leuk varen vroeger was.

Wat je allemaal meemaakte.

Het gesprek komt op Pendrecht en de website van Vitaal Pendrecht. Pendrecht is ook echt ‘hun’ wijk. Lippe voer bij Van Ommeren. De zeeschepen van die firma hadden namen die eindigden op drecht. Nog steeds eigenlijk. Volgens Lippe vaart er inmiddels een vijfde versie van onder de naam Pendrecht.

Toen hij eens op de Rio Plata ver weg in Zuid Amerika voer, kregen ze het bericht door dat de Pendrecht een aanvaring had gehad en flinke averij had opgelopen. Hij hoorde het bericht in eerste instantie maar half en ving Pendrecht en schade op. Hij moest meteen geschrokken aan huis denken, aan zijn wijk.

Wie weet ging het om de uitvoering van de Pendrecht zoals ie op bijgaande foto is afgedrukt. De huidige boot met die naam ziet er veel moderner uit en heeft vast een veel kleinere en andersoortige bemanning als destijds. De verhalen zijn nu ok vast anders, als er al verhalen zijn.

Toen kon je immers nog dingen meemaken zoals in het programma Goudmijn van zaterdagmiddag langskwam. Een luisteraar, Chris van Houten uit Zuidland, vroeg een plaatje aan en had er een verhaal bij. Dat was ‘Wooly Bully van Sam the Sham and the Pharaohs. Chris van Houten voer ook en wel op de Kinderdijk. Hij had een singeltje gekocht en hij ging met zijn maten de al op in Vera Cruz, Mexico. Dat was de laatste plaats voordat ze de lange weg terug naar Nederland zouden maken. Hij nam het singeltje mee en wilde kost wat het kost dat dat nummer in de jukebox van de plaatselijke discotheek gedraaid werd. Ze kwamen de discotheek binnen en laat daar nou toevallig het nummer op staan. Hun wens was dus al in vervulling gegaan. En niet alleen zij, maar ook de andere bezoekers waren weg van Sam the Sham and the Pharaohs. Het nummer heeft tenslotte ook iets Zuid Amerikaans, of?

De eigenaar woonde schuin tegenover de tent en werd helemaal gek van dat Wooly Bully en haalde het gewraakte singeltje uit de jukebox, die aan de bovenkant open kon. En ja! Daar had ie niet op gerekend. Toen ….. haalde Chris zijn plaatje uit de hoes en deed het op de lege plek in de jukebox. En werd er tot in de vroege uurtjes doorgeswingd op Sam the Sham and the Pharoas. De eigenaar liet het er maar bij zitten. Chris vond het een schande dat het nummer niet in de Top 2000 terecht gekomen was. De presentator van Goudmijn was dat natuurlijk helemaal met hem eens. Luister maar via deze link naar het fragment in Goudmijn van de KRO van afgelopen zaterdag.

In de flat Duiveland, wat vernoemd is naar het eiland, maar ook weer de naam van een zeeschip is, zit vast ook zo’n goudmijn aan mooie verhalen. Je hoeft er maar even langs te gaan, en …….

Leuk idee voor Radio Pendrecht eigenlijk. Oude verhalen opdiepen bij bewoners van allerlei soort. Die George heeft vast ook van die Chris van Houten verhalen. Op het kerstboompje in de hal van Duiveland hingen wenskaarten. Aan die kaarten kun je zo zien wie er verhalen hebben in de flat. En als dat dan op zijn beurt weer op de website van Vitaal Pendrecht komt.

Krijgen we een leuk 2012. En dan zijn we weer terug bij waar het allemaal omging vrijdagavond bij de Duivelanders.