Rembrandts van naoorlogse periode

RTM is een relatietijdschrift van de gemeente Rotterdam voor iedereen die vanuit professie of passie betrokken is bij de stad of haar bewoners.

In het laatste nummer, nummer 16 van juni 2013, staat op pagina 33 een artikel over de op handen zijnde aanwijzing van 89 nieuwe rijksmonumenten. Daaronder zijn er drie in Rotterdam. Met de St Bavokerk.

Kijk op www.rotterdam.nl/rtm en blader naar pagina 33.

Het bericht stond trouwens al eerder op deze site en bracht een beweging op gang om de verlichting, die een aantal jaren geleden werd aangelegd om de gebrandschilderde muur aan de Slingekant van de kerk ook ‘s avonds in al zijn pracht zichtbaar te maken, weer op gang te krijgen.

Er werd geld overgemaakt door een aantal mensen op de rekening van Rieks Westrik en de lampjes, die opgebrand waren werden aangeschaft.

Maar de 5 armaturen waar die lampjes in moeten, hangen 10 meter hoog aan pilaren in de kerk. Met een ladder de lampjes vervangen is al geprobeerd, maar blijkt niet uitvoerbaar. Je moet beide handen vrij hebben om het wisselen uit te kunnen voeren en probeer dat maar eens boven op een wankele ladder. Dat blijkt overigens ook niet te mogen.

Er zal net als destijds bij het aanbrengen van de armaturen een stelling aan te pas moeten komen en dat gaat opnieuw extra geld kosten. Er wordt nu een list bedacht om ook deze hindernis te nemen. En dan het liefst op zo’n manier dat er bij een volgende wissel, die er vast en zeker over een aantal jaren komt niet opnieuw een nieuw wiel uitgevonden moet worden.