Tweede serie tafels van de Dag van de Dialoog in Pendrecht

Vooraf was er koffie in het Pendrecht Museum. Er bleef en groep achter in de museumwinkel en een ander groep verplaatste zich een paar nummers verder naar de Toneelwinkel Pendrecht.

Het thema van de Dag van de Dialoog 2010 is ‘Alles uit de kast’. Iedereen stelde zich dan ook aan elkaar voor met als voorbeeld zijn of haar favoriete kast. De kasten die langs kwamen waren vooral boekenkasten en kasten met cd’s erin. Maar ook dierbare spulletjes en computerkasten kwamen langs. Sedat Atacan van het Turks Huis had een boekenkast als voorbeeld met daarin boeken. De Koran, maar ook andere boeken. Vorig ging hij naar Mekka en werd hadj. Uit Saudi Arabië nam hij boeken en herinneringen mee, die in die kast een plekje kregen.
Gespreksleider, Rieks Westrik, had en plaatje van zijn favoriete kast meegenomen. In die kast zit al zijn muziek op cd, dvd en wat films op dvd.
De volgende vraag ging in op een ervaring van de deelnemers: wanneer haalde je alles uit de kast om iets te bereiken waar je nog steeds trots op bent. De mooiste voorbeelden kwamen langs.
Bridget Nalwoga haalde alles uit de kast in Oeganda om als verpleegster mensen echt te helpen en kwam daarmee in conflict met de instanties en moest vluchten naar Nederland. Zij zat in een asielzoekerscentrum en wil nu opnieuw alles uit de kast halen om voor haarzelf en haar dochter een goede plek te bewerkstelligen in Nederland. Zij is druk aan het inburgeren. Een woord wat haar nog steeds veel moeite kost om goed uit te spreken.

Nog een vraag in het gesprek stelde de deelnemers voor de kast van hun dromen weer te geven.
Daar kwamen hele mooie voorbeelden bij om de hoek kijken. Een hele witte kast met daarin het boek over mijn leven en dat mijn kleinkinderen in staat moet stellen om ‘mijn’ leven te kunnen begrijpen. Of en kast met fantastisch kookgerei, waarmee ik de lekkerste maaltijd voor mijn vrienden kan maken. Allemaal ontboezemingen om elkaar beter te begrijpen.

De laatste vraag ging in op wat er in je favoriete kast zit wat je echt wilt delen met iemand uit Rotterdam.

Iedereen vulde na afloop een vragenformulier in, die verzameld worden door het projectbureau van de Dag van de Dialoog en waar de resultaten op de site www.dagvandedialoog.nl komen.

En … er volgde een lunch.

Broodjes döner werden door de voorzitter van de vereniging Turks Huis in Pendrecht aangeschaft en er was ook ayran, een Turkse yoghurtdrank bij.

Na de sluiting van de lunch kwam er nog een verlate deelneemster. Bien Hofman ging met haar alle vragen langs en dat leverde een extra kijk op het thema ‘Alles uit de kast’ op.

Benieuwd welk thema er volgend uit zal komen. Dan wordt er voor de tiende keer Dag van de Dialoog gehouden in Rotterdam.

Dus komt er vast iets extra’s.